Orbán a lovagpáncél elajándékozásáról: Végül minden a helyére kerül

Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Mint tegnap megírtuk: Orbán személyesen adta át tegnap Varsóban II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncélját Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnöknek.

A döntést egy évvégi rendelet előzte meg, melyben a kormányfő ellenszolgáltatás nélkül ruházta át a lengyel állam részére a Nemzeti Múzeum egyik legféltettebb kincsét.

A rendeletet Orbán egy Magyarország és Lengyelország között 1992-ben kötött egyezményre alapozta, amiben a felek rögzítették, hogy “különös erőfeszítéseket tesznek mindkét Fél nemzeti kulturális öröksége sérthetetlenségének védelme, valamint a saját területükön található, a másik Fél kulturális értékeit és emlékeit képező tárgyak megőrzése érdekében”.

Hogy ez miért indokolta az ingyenes átruházást, amikor értékvédelemről szól, orbán nem tette világossá.

Az sem világos, hogy a kormány pontosan kikkel egyeztetett, ha egyáltalán a Nemzeti Múzeumból a kincs átruházásáról. Ezt a csütörtöki sajtótájékoztatón sem tisztázták. Csak annyit mondott Orbán: “komoly belső vita” zajlott arról magyar részről, hogy visszakerüljön-e a páncél Lengyelországba. Hogy ezt kikkel folytatták le, a miniszterelnök nem árulta el.

Orbán később Facebook-oldalán annyival kommentálta az átadás-átvételt:

“Végül minden a helyére kerül”.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!