Nagyot nyerhetnek az ellenzéki városok az AB mai döntésével

Visszautasította az Alkotmánybíróság pénteken a gödi önkormányzat alkotmányjogi panaszát, melyben azt kérte az AB-től, hogy nyilvánítsa Alaptörvény-ellenesnek azt a tavalyi kormányrendeletet, amely különleges gazdasági övezetté nyilvánította a Samsung-gyár területét a járványhelyzetre hivatkozva – áll a szervezet közleményében.

Az AB indoklásában ugyanakkor kikötötte:

még a járványhelyzet sem indokolhatja, hogy az elvonás veszélyeztesse az önkormányzati feladatok ellátását, a kieső hiányt az államnak kell kompenzálnia.

Mint fogalmaztak: Az Alkotmánybíróság – hivatalból eljárva – az Alaptörvény 34. cikk (1) bekezdése második mondatából fakadó alkotmányos követelményként megállapítja, hogy az Országgyűlésnek a helyi önkormányzatok számára az általuk ellátott kötelező feladat és hatáskörök ellátásához azokkal arányban álló költségvetési, illetve más vagyoni támogatást kell biztosítania. Ezeket az Országgyűlés, veszélyhelyzet idején a Kormány közérdekből csökkentheti,

“azonban ezzel nem lehetetlenítheti el a helyi önkormányzatok működését, nem üresítheti ki az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében szereplő alkotmányosan védett feladatköreiket.”

Karácsony Gergely szerint a döntésnek messzemenő következményei lehetnek az ellenzéki önkormányzatokra nézve.

A főpolgármester Facebook-oldalán úgy fogalmazott: immár az Alkotmánybíróság is egyértelművé tette, amit hónapok óta mondogatnak: a kormánynak a saját Alaptörvénye miatt is

“kutya kötelessége kompenzálni az önkormányzatok felé az iparűzési adó csökkentését.”

Emlékeztetett rá, a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége sürgette a tárgyalások megkezdését erről, de még csak választ sem kapott.

“A városaink kifosztása nem csak, hogy nem kormányzás, de még alkotmányellenes is. A budapesti városvezetés meghívót kapott Gulyás Gergely miniszterhez, ahol remélhetőleg megkezdődik a párbeszéd a főváros kompenzációjáról”

– írta Karácsony.

Bővebben az AB döntéséről ITT itt lehet olvasni.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!