Leszerepelt a kormány – Mutatjuk, hogyan értékelik a magyarok a járványkezelést!

Január végén vizsgálta meg az IDEA Intézet azt, hogy miként értékeli a magyar társadalom a kormányzati járványkezelést.

A felmérésben 8-8 szempont szerint kellett osztályozniuk a megkérdezetteknek az első, valamint a második hullám kormányzati járvány- és válságkezelését.

A kutatóintézet nyolc szempontja az egészségügy, a munkahelyvédelem, az oktatás, a szociális támogatás, az idősellátás, a gazdaságfejlesztés, az önkormányzatokkal való együttműködés, valamint az adott időszak kormányzati válságkezelésével való átlagos elégedettség volt – írja az atv.hu az IDEA Intézet közleménye alapján.

Eredményeikből kiolvasható, hogy másképp ítélik meg az Orbán-kormány válságkezelését a kormánypárti és az ellenzéki szavazók.

Míg a Fidesz-KDNP szavazói minden pontban négyesre osztályozzák a kormány teljesítményét, addig az összellenzéki tábor (a Mi Hazánk szavazói nélkül) elégségesre vagy elégtelenre minősítik azt.

A bizonytalan választópolgárok értékelése azonban sokkal közelebb áll az ellenzékiek véleményéhez, mint a kormánypárti szavazókéhoz.

Az IDEA Intézet közleménye szerint, ha mindkét vizsgált időszak, minden válságkezelési területét egyben nézzük, akkor megállapítható, hogy a kormánypárti szavazók 81 százaléka jeles vagy jó értékelést adott, az ellenzékiek jelentős többsége, 61 százalékuk elégtelenre, 27 százalékuk pedig elégségesre értékelte a kormányzat válságkezelését.

A felmérés egészét nézve, melyben a bizonytalan pártválasztók is benne vannak, inkább negatívan ítéli meg a válságkezelést:

38 százalékuk egyesre, 17 százalékuk pedig kettesre osztályozta a kormány koronavírus-járvány első és második hulláma alatti járvány- és válságkezelését.

Mindent egybe véve, a magyar társadalom 2,4 átlagpontot adott a Fidesz-KDNP-nek, ami nem mondható túl erősnek.

Ha a pártreferenciákat nézzük, akkor a kormánypártiak négyesre, a bizonytalanok kettesre, az ellenzékiek értékelése alapján pedig megbuknának Orbánék a válságkezelés terén tett lépéseiket nézve.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!