Pofátlan hazudozásba kezdett a miniszter, miután polgármesterekkel találkozott

Gulyás3
Forrás: Azonnali

Megindult az egyeztetési folyamat a csőd szélére került önkormányzatokkal, a kormányzat részéről Gulyás Gergely folytatja a tárgyalásokat. Pénteken a megyei jogú városokkal folytatódik a tárgyalás a tegnapi egyeztetés után, amely a 25 ezer főnél nagyobb településekkel kezdődött.

A koronavírus járvány elleni védekezésre hivatkozva Orbánék elkezdték a bosszúhadjáratukat az önkormányzatok ellen, a 2019-ben elszenvedett vereségért. A felhatalmazási törvény adta lehetőséggel élve, olyan mennyiségű pénzt vontak el az önkormányzatoktól, ami már nem csak veszélyezteti, hanem el is lehetetleníti a működésüket. Az iparűzési adó megfelezése, a gépjárműadó elvonása, a parkolási bevételektől való megfosztás mind azt eredményezi, hogy az önkormányzatoknak nem jut pénzük az önként vállalt feladatokra, a szociális támogatásokra, sportra, kultúrára.

A mostani egyeztetésen olyan települések voltak, amelyek 25 ezer főnél nagyobbak, de nem fővárosi kerületek és nem megyei jogú városok, összesen 23 önkormányzat kapott meghívást, hogy tisztázzák, milyen rendszerben, mennyi kompenzációt kapnak ez elvett bevételeik helyett.

“Ha röviden kéne összefoglalnom, mi történt itt ma, akkor annyit mondanék, semmi”

– mondta a találkozó után Wittinghof Tamás, Budaörs polgármestere. Ugyanis a polgármesterek nem kaptak választ arra, hogy miért 25 ezer főnél lett meghúzva az a határ, ahol már nem jár automatikusan a támogatás a kieső iparűzési adó miatt (az ennél kisebb települések automatikusan megkapják a kompenzációt), és azt sem tudták meg, miként kaphatják vissza a szintén jelentős gépjárműadó elvonást.

De a java csak az egyeztetés után jött, amikor Gulyás Gergely kiállt a kamerák elé, és azt mondta, hogy

“A kormány ezzel nem vont el semmilyen pénzt, azt ott hagyta a települések vállalkozóinál”,

majd a következő mondatában cáfolta is önmagát, mert elismerte, hogy a kisebb településeket automatikus kompenzációban részesítik, amire ugye nem lenne szükség, ha nem lenne elvonás. De játszhat a szavakkal Gulyás Gergely bárhogy, a szándék világos: a kisebb településeket, amiknek a legnagyobb részén fideszes polgármester csücsül, hagyják élni, a fővárost és a nagyobb városokat pedig, ahol vesztettek, megpróbálják csődbe vinni, így bizonyítva az ellenzék alkalmatlanságát.

Csakhogy az emberek ennél okosabbak, és mindenki érti, mire megy ki a játék. Ez a fajta hazudozás visszaüthet 2022-ben, ha az ellenzéki polgármesterek tisztán és világosan kommunikálnak a településeiken, mi is történik valójában.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!