Megroppant Orbán rendszere – Pont az történt, amitől a kormány tartott!

A kormányzati kommunikáció erősnek és ellenállónak mutatkozik a szócsőnek használt médiumokban. Azt a hamis képet mutatják, mintha ők lennének a demokrácia és a jogállamiság egyetlen védőbástyája az Európai Unióban, és nem félnek szembeszállni az igazságtalan boszorkányüldözéssel.

Ez a hazug propaganda dőlt meg azzal, amit a Fidesz EP-képviselői tettek a napokban.

Ujhelyi István az MSZP EP-képviselője rántotta le a leplet, közösségi oldalán tett bejegyzésében közölte:

“a Fidesz európai parlamenti képviselői épp a napokban szavaztak a jogállamisági kritériumok támogatásáról”.

A szocialista képviselő kiemelte: “A napnál világosabb, hogy a fideszes miniszterelnök tavaly évvégi vétózási akciója olyan hazárdjáték volt, amely egyszerre veszélyeztette a hazánknak járó uniós forrásokat és egyszerre rombolta porig a még meglévő hitelességünket az európai partnerek előtt. Orbán Viktor diadalittasan köpcösködött haza, azt állítva: „most aztán jól megadtuk nekik, megvédtük a forrásokat, belőlünk aztán nem csinálnak hülyét!”

Nos, a helyzet úgy áll, hogy a Fidesz kormányfője önmagából csinált bolondot, a fideszes európai képviselők pedig a komplett magyar kormányból.

Röviden megvilágítanék egy fontos részletet: az Európai Parlament a legutóbbi plenáris ülésén szavazott többek között az uniós helyreállítási alap létrehozásáról, az erről szóló rendeletet a Fidesz EP-képviselői is támogatták. Nagyon helyesen, hiszen ez jelenti a zöld lámpát ahhoz, hogy Magyarország is hozzájusson a nekünk járó több mint 5 ezer-milliárd forintnyi támogatáshoz.

Sőt, a Fidesz képviselői nem is titkolták tettüket: egymásra licitálva posztoltak büszkén arról, hogy Magyarország milyen jól jár a tömérdek uniós forrással, amit ők „megvédtek” és nem hagyták, hogy holmi jogállamisági „zsarolás” eszköze legyen.

Ez az olvasat azonban több sebből is vérzik: egyfelől, ugye pontosan ők voltak azok, akik zsarolták a komplett európai közösséget a vétójukkal,

de – és ez a legszebb – a helyreállítási alapról szóló rendeletben feketén-fehéren benne van az a jogállami mechanizmus, ami ellen eddig harcot folytattak.

A végrehajtásról szóló részben konkrétan behivatkozza a dokumentum azt az Európai Parlament és a Tanács által elfogadott 2020/2092-es rendeletet, amely az uniós költségvetés védelmét szolgáló feltételrendszert rögzíti, benne minden releváns jogállamisági kritériummal, például az igazságszolgáltatás függetlenségéről.

Leegyszerűsítve tehát, a Fidesz nemhogy sikeresen megakadályozta volna a jogállamisági feltételek érvényesülését az uniós források kapcsán, de saját maga is megszavazta azt.”

Ujhelyi a közösségi oldalára kitett bejegyzés végén pedig még azzal viccelődik, hogy “nem csodálkoznék, ha ezek után még az is kiderülne, hogy vezető fideszes politikusok ösztöndíját és az egykor liberális Fidesz építkezését is Soros György fizette volna. Ja, várjanak; ez már kiderült…”

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!