Elképesztő mértékben nőtt a parlamenti képviselők vagyona az elmúlt tíz évben!

Nagyon úgy fest a dolog, hogy kifizetődő volt parlamenti képviselőnek lenni az elmúlt években.

Ezt bizonyítja az mfor.hu összesítése, mely 2010-től vizsgálta át a képviselők vagyonnyilatkozatát. Ebből kiderült, hogy az Orbán-kormány eddigi 10 éve alatt,

a képviselői átlagvagyon 786 százalékkal nőtt!

Tíz évvel ezelőtt körülbelül 3,1 millió forint nettó vagyona volt egy tisztségviselőnek, most ez a szám már 28 millió forint.

A lap a vagyonnyilatkozatokban feltüntetett értékpapírokat, befektetéseket, készpénzt és a követelési-állományt valamint a tartozásokat vizsgálta meg, azonban a különböző értéktárgyakat és ingatlanokat nem számolták bele a vagyonba!

Így eredményül azt kapták, hogy 2020-ra a parlamenti képviselők összesen 3,5 milliárd forint nettó pénzügyi vagyonnal rendelkeznek, úgy, hogy ez a szám egy évvel korábban még csak 2,9 milliárd volt.

A különbség sokkal szembeötlőbb, ha azt nézzük, hogy a mandátumuk átvételekor még csak 401 millió forint volt ez a szám!

Lebontva, az alábbi módon tevődik össze a képviselők összvagyona:

  • értékpapír-állományukat 21 százalékkal 2,4 milliárdra növelték,
  • takarékbetétben 2011-hez képest 587 százalékkal többet tartanak,
  • készpénz tartalékuk 303 millió forint, ami 29 százalékkal több, mint 2011-ben,
  • egyéb követeléseik értéke pedig 1,5 milliárdot tesz ki, ami nagyjából a triplája a 2011-es értéknek.

De a vagyonuk mellett a tartozásuk is nőtt a képviselőknek. 2020 végén 1,7 milliárdot tett ki az össztartozásuk, ami 2011-hez képest 62 százalékkal több.

A lap azonban külön az ingatlanokat is összesítette. Ezeknek a számát tekintve 2011-ben még csak 512 ingatlannal rendelkeztek a képviselők, de ez a szám 2020-ra 682-re emelkedett.

A lista első 14 helyén fideszes képviselő szerepel,

közülük pedig Varga Gábor áll legelöl, aki 44 ingatlannal rendelkezik. Őt követi Lázár János 33 ingatlannal, közvetlenül mögötte pedig L. Simon László van 32 ingatlannal.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!