Mit titkolhatnak? – Továbbra is sok a kérdés a keleti vakcinák körül!

Orbán Viktor miniszterelnök és Li Ko-csiang kínai kormányfő a pekingi Nagy Népi Csarnokban tartott találkozójukon 2017. május 13-án Fotó: Thomas Peter / MTI/EPA

Több mint egy évvel ezelőtt robbant ki a koronavírus-járvány a világban, és hazánkban is közel egy éve kénytelenek vagyunk ezzel együtt élni. A megoldást a vakcina jelentheti, melyet több ország is kifejlesztett már, azonban az oltóanyagok elfogadottsága nincs azonos szinten.

Magyarországon a kormány az Európai Uniónak köszönhetően, folyamatosan kapja (egyelőre kis mennyiségben) az Európai Gyógyszerügynökség által bevizsgált és biztonságosnak minősített oltóanyagokat.

Az igazságos unión belüli elosztás ellenére, Orbánék folyamatosan támadják az EU illetékes vezetőit, hogy nem biztosítanak elegendő vakcinát a tagországoknak.

A rendkívül súlyos pandémiából a magyar kormány politikai kérdést csinált, ennek megfelelően pedig az oltóanyagok elfogadottsága is azzá vált.

A magyar lakosság már nem azt nézi, melyik készítményt milyen biztonsággal ajánljak a szakemberek, hanem azt, hogy melyik politikai párt javasolja annak használatát!

Az Orbán-kormány jelenleg a saját beszerzésből behozott kínai és orosz oltóanyagra helyezi a hangsúlyt, úgy, hogy azoknak pontos leirata nem átlátható!

A kínai oltóanyag mellett az az érv áll, hogy az anyaországban már beoltottak 10-20 millió embert, és a hivatalos közlések szerint senki sem halt meg tőle. Ez az ATV Civil a pályán című műsornak vendége szerint, nem túl megnyugtató.

Póta György gyermekorvos arról is beszélt, hogy a keleti vakcinát inkább a kormánypárti szavazók preferálják, 45 százalékuk adatná be magának, míg az ellenzék szimpatizánsainak csupán 13 százaléka, a teljes népesség körében pedig 27 százalékuk bízik meg a kínai oltóanyagban.

A gyermekorvos elmondta azt is, hogy az ő ismeretségi körében, nagyon erős a bizalmatlanság a keleti vakcinákkal kapcsolatban. Póta szerint felvetődik a jogos kérdés az üggyel kapcsolatban:

vajon miért nem adták még be engedélyeztetésre az orosz és kínai vakcinákat az Európai Gyógyszerügynökséghez?

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!