Parádés megoldással osztotta ki Varga Matolcsyt – ezt még tanítani fogják

Többször írtunk már róla mi is, és a hazai gazdasági elemzők előtt nyílt titok, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybank elnök között nem felhőtlen a viszony. A nyilatkozatokból az derül ki, hogy Varga nem annyira lelkes híve az unortodox gazdaságpolitikának, és inkább a realitások talaján mozog, míg a Matolcsy mögött álló MNB-s szakértői gárda sokszor valós kritikákat fogalmaz meg a kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban.

A legutóbbi kritikája elég erősre sikeredett az MNB elnöknek, mikor olyan mondatokat írt le, nem csak Varga, de az egész kormányzat munkáját kritizálva, hogy

“Magyarország ma nem rendelkezik egységes és világos jövőképpel”,

vagy, hogy “Magyarország nem rendelkezik hosszútávú versenyképességi programmal, egy ezt gondozó hatékony intézményi hálóval, valamint egy visszacsatolást is végző, kiigazító döntéshozatallal“,utalva az állami beruházások mérhetetelen túlárazásaival szembeni fellépések hiányára.

Szokatlan módon Varga nem reagált a sajtóban semmit Matolcsy kritikáira, mely valljuk be, inkább hatottak egy ellenzéki politikus mondatainak, mint a kormány egyik legfontosabb poszton ülő kinevezettjének. Ám ez is megtörtént, mert az MSZP társelnöke, Tóth Bertalan írásbeli kérdést intézett a pénzügyminiszterhez, szó szerint megismételve Matolcsy szavait. Varga vette a lapot, és nem a szokásos módon, egy államtitkárral válaszoltatta meg a kérdéseket, hanem ő maga írta meg a választ. Így, hivatalosan a szocialista Tóthot, de

valójában Matolcsyt osztotta ki Varga a válaszlevelében!

A megoldás zseniális, mind az ellenzéki politikus, mind a helyzetet felismerő miniszter részéről. Varga levelében a következőket válaszolja Tóthnak (Matolcsynak):

  • „Az Ön által idézett véleményekkel szemben az elmúlt évek átlagában a magyar gazdaság nem lemaradó, hanem dinamikus növekedési pályán van”.
  • „Téves felvetésen alapul az az elképzelés, miszerint az állami beruházások további növelésével ellensúlyozni lehet a járvány okozta visszaesést”.
  • „Helytelen lenne – és szakmai hiba – pusztán az állami beruházások felfuttatására alapozni a gazdaság védelmét, különösen a járványhelyzetben felerősödött beszerzési- és kapacitáskorlátokat figyelembe véve.”
  • „Ennek kapcsán tévedés Frakcióvezető Úr kérdésbe foglalt állítása a magyar gazdaság lemaradásáról.”

Majd a végén még le is hazugozta Matolcsyt,

mikor a hiányző jövőkép alapján a következőt mondta: “Lehet ezzel politikai szimpátia és sértettség alapján is egyetérteni vagy tévesnek tartani, de eltagadni valótlanság”. Azt pedig, hogy ezt a cicaharcot meddig engedi Orbán folytatni nem tudjuk, mint ahogy azt sem, vajon ki, és kinek az elképzelései kerülnek ki belőle győztesen.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!