Drámai címlappal jelentek meg a lengyel független lapok

Egységesen felfüggesztette hírszolgáltatását a teljes lengyel független média, így tiltakozva a kormány tervezett új reklámadója ellen – szúrta ki a 444 a Politico cikke alapján.

A lap szerint a következő címlap fogadja szerda reggel a lengyel független média olvasóit:

„Itt most a kedvenc hírportálját kellene látnia. Elnézést kérünk az olvasóinktól, és a megértésüket kérjük, de most a nyílt levelünk következik.”

A kormánytól független rádiók felfüggesztették a hírszolgáltatást, a híroldalak pedig az alábbi fekete címlappal jelentek meg.

A tiltakozást egy új adónem váltotta ki, amit a kormány a koronavírus-járványra hivatkozva vezet be, de a kritikusok szerint valójában a független sajtó ellehetetlenítése a cél.

Az új adót a reklámbevételekre vetné ki a kormány, a cég méretétől függően 2 és 15 százalék között. A parlamenten rohamléptekben nyomják át a javaslatot, a kormány pedig arról beszél, hogy az adóból befolyó pénzt az egészségügy és a kultúra finanszírozására fordítaná.

A Mateusz Morawiecki miniszterelnöknek címzett nyílt levelet 43 médiatermék írta alá közösen, akik úgy érzik, kényszerhelyzetbe hozzák őket.

A Politicónak egy lengyel médiavállalkozó azt nyilatkozta:

egyértelmű, hogy a kormány a magyar módszert másolja le, és a független médiát akarja ellehetetleníteni.

Bár az adó a közmédiára is vonatkozna, őket sokkal kevésbé érintené hátrányosan, mert ők eleve jelentős állami támogatásban részesülnek. A kormányközeli médiavállalkozások többsége pedig nem éri el a kívánt nagyságot, ami után már be kell fizetni az adót.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!