Kiborult az Orvosi Kamara titkára – Komoly válságot okozhat a kínai vakcina!

Merkely Bela Vakcina Oltas
Dr. Merkely Béla professzor a vakcinával

A magyar kormány, az eddigi gyógyszerengedélyeztetést kikerülve, soron kívül engedélyezi a kínai oltóanyagot, ami Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára szerint, komoly lelkiismereti válságot okozhat az orvosok számára.

A Népszavának adott interjújában Svéd azt mondta a kínai oltóanyaggal kapcsolatban, hogy úgy várják el tőlük a hitet, hogy a “behozataláról és felhasználásról lényegében a külügyminiszter dönt”.

“A magyar hatóságok szinte pecsétnyomó hellyé degradálódtak”

– fejtette ki véleményét az Orvosi Kamara titkára.

A magyar kormány által frissen hozott rendelet szerint, a vakcinák engedélyezéséhez elegendő, ha “három országban, köztük az Európai Gazdasági Térség egy tagjánál vagy akár csak tagjelöltjénél engedélyezték, és egymillió főnek beadták” – áll a 444.hu cikkében.

A szerbek még csak EU-s tagjelöltek, de ott már engedélyezték a kínai vakcinát, annak az igazolása pedig, hogy ott már egymillió főnek beadták, nem az Országos Gyógyszerészeti Intézet feladata, hanem a külügyminiszteré.

A kormány viszont már az engedélyezés napján bejelentette, hogy 2,5 millió főnek elegendő oltóanyagot vásárol.

Svéd Tamás a lelkiismereti dilemmát, amit a jelenlegi helyzet eredményezett, a következőképp írta körül a lapnak adott interjújában: “(…) hogyan világosítsuk fel és győzzük meg polgártársainkat, ha a beadandó szerről magyar nyelvű, az összetevőket, mellékhatásokat, azok valószínűségét, illetve a hatékonyságot tartalmazó leírat egyelőre nincs?

Ajánljuk vagy ne? Ha igen, kiknek? Veszélytelen-e az idősebbeknél?

Egyáltalán, jogszerű-e a járvány ezen stádiumában létező, de elegendő mennyiségben csak esetleg később érkező alternatívák helyett, egy nem teljesen végigvizsgált vakcinát beadni?

Ki viseli ilyenkor a felelősséget?”

A Magyar Orvosi Kamara titkára azoknak az orvosoknak, akik vonakodnak ilyen körülmények között beadni a vakcinát a pácienseknek, azt tanácsolja, hogy mindenképp várják meg és követeljék a hivatalos magyar nyelvű gyógyszerleiratot!

Svéd szerint lényeges különbségek vannak a kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik V között. “Az orosz Sputnyikot és a dokumentációját a magyar hatóságok, ha ellentmondásos körülmények között is, de legalább vizsgálták. Emellett remélhető, hogy előbb-utóbb uniós hatósági engedélye is lesz, vagy legalábbis az ottani vizsgálatot követően tisztábban látunk majd.”

Fontos azonban azt kiemelni, hogy a jogértelmezés szerint, az orvosok nem tagadhatják meg a vakcina beadását abban az esetben, ha arra a hatóságok utasítják, és amennyiben azt a páciens is kéri!

Ugyanakkor ahhoz joguk van, hogy a pácienseket tájékoztassák az engedélyezés körülményeiről.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy az orvosi kamara fellázadt a kínai és az orosz vakcina ellen, mint írták, nem tudják tiszta lelkiismerettel ajánlani az említett oltóanyagokat. Az erről szóló cikket itt olvashatják el:

Fellázadt az orvosi kamara: nem adják be a kínai és orosz vakcinát? Erre nem számítottak Orbánék!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!