Megágyaztak a lopásnak – most már semmi sem garantálja a tiszta versenyt

Az már világosan látszik, hogy pávatáncos vétó ide vagy oda, a 2021-től érkező mérhetetlen EU-s támogatás egészét biztos ami biztos alapon, Orbán még ebbena kormányzati ciklusban el akarja költeni, legalábbi nyerteseket hirdetni. Ez, egy kormányváltás esetén is biztosítaná a haveroknak az extra profitot, de legalábbi nagyon megnehezítené a következő kormánynak az Eu támogatások átstrukturálását.

Orbán nem akar semmit a véletlenre bízni, most a közbeszerzések lebonyolításával foglalkozó tanácsadó cégeket és ügyvédi irodákat “államosította”, a megjelent kormányrendelet alapján lebonyolított tender után ugynanis,

mindössze pár cég maradhat meg a piacon!

A rendelet szerint Magyarországon az állami szervezetek és cégek közbeszerzéseinek lebonyolítását ezentúl csak azok végezhetik, akik szerződésben állnak az állammal. Mindez kísértetiesen hasonlít arra az esetre, amikor az állam pár ügynökségnek adta minden kommunikációs megbízását. Miért is fontos ez? Immár nem független,

hanem a kormánytól függő irodák készíthetik el

a ki közbeszerzési versenykiírásokat. Számukat tekintve több száz irodát érint a rendelet, de ennél is fontosabb a befolyásolhatóság. Egy példával szemléltetve, a NER-el leszerződött közbeszerzési tanácsadó megsúgja egy NER lovagnak, hogy lesz majd egy kiírás, amin indulási feltétel lesz egy bizonyos tanúsítvány megléte, melyet a NER minisztériuma vagy egyéb intézménye állít ki. Lovagunk be is szerez minden szükséges dolgot, majd a kiírás olyan határidőket tartalmaz, amiben lehetetlen másoknak is beszerezni a nyeréshez szükséges tanusítványokat.

Mindez persze fikció, ilyen nem fordult még elő soha Magyarországon, maximum csak a velejéig korrupt Nyugat-Európában, és reméljük a jövőben sem ez a cél, hanem csak simán pár haver kezébe adni újra a piac egy zsíros szeletét.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!