Itt az első győzelem a vendéglátósoknak: mégiscsak van értelme a tiltakozásnak?

Tegnap éjféltől lépett hatályba egy rendelet, amely először jelent segítséget a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vendéglátóiparnak és a turizmusnak – írja a Portfolio.

A rendelet értelmében a kormány változtat eddigi modelljén, és előre odaadja az állami bértámogatást az igénylést követően a vendéglátóiparban és turizmusban érdekelt vállalkozásoknak.

Ez lényeges változás az eddigiekhez képest, mert az állami segítséget a jövőben nem az igényléssel érintett hónapot követően, azaz utófinanszírozással teljesítik,

hanem a pályázók helyzetének könnyítése érdekében már az aktuális hónap elején megadják.

Az elszámolási rendszer is változik, a bérek kifizetését, illetve a dolgozó megtartását ezentúl az érintett hónapot követően ellenőrzik. A kormány ezzel próbálja biztosítani, hogy a munkahelyek védelme ne jelentsen indokolatlan megterhelést a házhozszállítás mellett is jelentős mértékű veszteségeket elkönyvelő vállalkozásoknak.

Az utóbbi napokban egyre nagyobb volt a zúgolódás a vendéglátósok körében a korlátozások fenntarthatatlansága miatt. Vasárnap és hétfőn még egy tüntetést is meghirdettek a Hősök terére, amit a rendőrök a gyülekezés veszélyhelyzet alatti tiltása miatt hamar feloszlattak. A mostani rendelet, bár nagy győzelmet nem jelent a vendéglátósoknak, jelzi, hogy igenis van értelme a tiltakozásoknak.

Két napon belül a második tüntetést tartották az üzletnyitás mellett

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!