Ennél ütősebb kérdést még nem kapott Rogán: erre vajon mit lép?

“Fideszisztán Döbrögijei, avagy hol a pofátlanság határa?” címmel tett fel Ander Balázs, a Jobbik képviselője írásbeli kérdést a propagandaminiszternek – szúrta ki a 24.hu.

Ander annak kapcsán érdeklődött, hogy a napokban kiderült: Rogán új feleségének, Rogán Barbarának a családja a házasságkötés előtt hatalmas földterületre tett szert a Mészáros Lőrinc-közeli Budapest Bank gigahitelével. Ander azt írta: “Olyan szépen gyarapodik a NER uborkafájára felkapaszkodott egykori parasztgyerekek milliárdossá váló pereputtyának kastély- és földbirtokállománya. Élőerő nélkül azonban vajmi keveset ér az a roppant ingatlanvagyon, melynek láttán még a középkor tartományurai is elégedetten csettintenének”.

Az ellenzéki politikus attól tart, hogy “a valamiért a feudalizmus iránt olthatatlan vonzalmat érző modern hűbéruraknak nem lesz elég a bérrabszolgaság, elvárják majd, hogy a munkaerőt az állam akár kényszerintézkedésekkel biztosítsa, előbb-utóbb még ingyen munkaerőt is követelnek majd”.

Ander ezért “félve” a következő kérdéseket tette fel a “Nagyméltóságú Miniszter Úrnak”:

  • Tervezik-e az 1848. évi IX. törvénycikk visszavonását annak érdekében, hogy a jobbágyság és a robot, azaz a földesurak földjén végzett ingyenmunka visszaállíttassék?
  • Szándékoznak-e a jobbágyokat ismét röghöz kötni? II. József botor módon nem gondolt ugyanis a „nersevik nobilitásokra”, akik a 21. század elején szembesülhetnek a „jobbágyaik szabad költözködési jogából fakadó munkaerőhiánnyal…”
  • Fontolgatják-e „a berzenkedő jobbágyok” megfékezéséhez az 1848. évi XI. törvénycikk 4. §-át eltörölni, „a földesúri törvényhatóságot” polgári és büntetőügyekben visszahozni?
  • „Elképzelhető-e, hogy a pajzánabb s vigorózusabb nersevik potentátok kedvéért végül a ius primae noctis is bevezetésre kerül?”

(Zárójelben: az utolsó kérdés a történelemkönyvekben rendszeresen a középkori nemesi kiváltságok között szereplő “első éjszaka jogára” utal, amely több történész szerint csak legenda, valójában egy szűznek férje helyett nem vehette el az ártatlanságát földesura.)

Hogy Rogánnak vajon mit fog szólni a kétségkívül erős kérdésekhez, kiderül, nehéz elképzelni, hogy válasz nélkül hagyná azokat. Tegnap már a sajtó kutakodásán is annyira kiakadt, hogy fenyegető üzenetben válaszolt:

Rogán megsértődött, hogy leleplezték a földügyleteket

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!