Elegük lett az országrombolásból – konkrét intézkedési tervet tettek az asztalra

Miközben a kormány ölbetett kézzel nézi az ország szakadék szélén való billegését, addig konkrét javaslatokat tett Ujhelyi a korlátozások ésszerűsítésére, a csőd és éhenhalás szélén lévő ágazaotk megsegítésére.

Százmilliárd forint támogatás a vendéglátó- és kulturális szektor vállalkozásainak, azonnali nyitás a szabadtéri látványosságok esetében és

a kijárási tilalom idejének lerövidítése

– többek között ezt javasolta Ujhelyi István szombati online sajtótájékoztatóján. Az MSZP EP-képviselője elmondta, hogy az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának alelnökeként az elmúlt hetekben az európai szakmai szervezetek és döntéshozók után a magyar érdekképviseletek és ágazati szereplők véleményét is kikérte a hatályos korlátozások enyhítésének lehetőségéről.

„Lazítani akarok, nem lázítani!

Nem esztelen és idő előtt nyitást szorgalmazok, hanem átgondolt és ésszerű döntéseket, amelyek könnyítést adhatnak a gazdaságnak és a pszichés terhelés alatt lévő társadalomnak is” – fogalmazott Ujhelyi. Az MSZP politikusa rámutatott, hogy Magyarországon közel hatszázezer ember megélhetése függ az ágazat működésétől, a legtöbb érintett pedig mára elérte a tűréshatár szélét. Ujhelyi azt is hozzátette, hogy az állam egyelőre meg sem hallgatja érdemben a szektor képviselőinek javaslatait, sőt, információi szerint

a „NER-környéki lovagok” már sorra vásárolják fel a csődközelbe jutott vállalkozásokat.

Az EP-képviselő hangsúlyozta, hogy az esztelen korlátozások több kárt okoznak, mint amennyi hasznos hoznak a védekezésnek, ezért bizonyos területeken a jelenleg hatályos szigorítások mindenképpen közös átgondolásra érdemesek. Ujhelyi az online sajtótájékoztatón fel is sorolta azt a hétpontos javaslatcsomagot, amelyet a társadalom és a gazdaság érdekében szorgalmaz. Ebben a szabadtéri látványosságok (például állatkertek, vadasparkok, szabadtéri kalandparkok, jégpályák) esetében a teljes zárlat azonnali hatályú feloldását javasolja, a megfelelő létszámkorlátozás és járványügyi előírások, így például a kötelező maszkviselés betartása mellett.

„A hatályos szabályok szerint kaszinóba lehet menni, viszont állatkertbe nem.

Egy szabadtéri vadasparkban lenni megfelelő távolságtartással és odafigyeléssel semmivel sem veszélyesebb, mint egy zsúfolt buszon vagy iskolában” – tette hozzá. Ujhelyi a szerinte indokolatlan zárlat azonnali feloldását kéri azon vendégházak, kulcsos házak, családi szállásadók esetében is, ahol a korlátozott létszámú, azonos háztartásból érkező személyek vendéglátása megoldható – ez esetben ugyanis szerinte mindazon járványügyi előírás betartható, amelyet az adott család a saját otthonában is betartani köteles. Az MSZP európai politikusa azonnali egyeztetést javasolt a színházak, mozik, cirkuszok, könyvtárak és múzeumok fenntartóival is, hogy azok az intézmények, amelyek vállalják a szigorú és ellenőrzött előírások (maszkviselés, létszámkorlát, távolságtartás) betartását, fokozatosan nyitni tudjanak.

Ujhelyi hangsúlyozta, hogy bizonyos járványügyi korlátozások további betartásával mindenképpen kisebb lesz az adott kulturális intézmény bevétele, de így is lehetősége nyílik arra, hogy a rezsit vagy bérleti díjat legalább részben fedezni tudják. Szintén az EP-képviselő javaslatai között szerepelt a kijárási tilalom jelenleg hatályos este nyolc órai határidejének kitolása legalább egy, vagy két órával, ezzel párhuzamosan pedig a boltok nyitvatartását is meg lehet hosszabbítani és így csökkenthető a járványterjedés szempontjából veszélyes vásárlói tömeg a kijárási tilalom előtti utolsó órákban.

Ujhelyi beszélt a szállodákról és éttermekről is: javaslata szerint a szakmai szervezetekkel közösen kidolgozható egy olyan szigorú protokoll, amely mentén az egészségügyi előírásokat betartó szállodák újra fogadhatnának korlátozott számú vendéget és nemcsak „üzleti turistákat”, ahogyan azt a hatályos kormányrendelet egyébként megengedi.

„Szigorú előírások mellett a szálloda sem veszélyesebb egy plázánál”

– fogalmazott az EP-képviselő. A szocialista politikus hozzátette, hogy az éttermek esetében mielőbb engedélyezni kellene a teraszok megnyitását és megfelelő asztal-, illetve létszámkorlátozással az újbóli vendégforgalmat. Kiemelten fontosnak nevezte az MSZP európai képviselője, hogy a zárások miatt súlyos veszteségeket elkönyvelni kényszerülő ágazat megfelelő állami támogatás kapjon, ezért azonnali százmilliárd forintos támogatási keret megnyitását követelte. Ujhelyi viccnek nevezte, hogy a kormány egyelőre mindössze ötven százalékos bértámogatást ígért, de sok esetben még ezt sem fizette ki az érintetteknek, miközben nyugati tagállamokban nyolcvan százalékos bértámogatás jár a munkavállalóknak és külön támogatás az érintett vállalkozásoknak.

„Van rá elég uniós forrás is, hogy ennek az ágazatnak a félmillió magyar munkavállalóját meg tudja menteni az állam, ha akarja”

– fogalmazott, hozzátéve, hogy az MSZP régi követelését is mielőbb teljesíteni kell, így az igazoltan covid-fertőzöttek számára a százszázalékos táppénz biztosítását, illetve az álláskeresési járulék kilenc hónapra történő megemelését. Az online sajtótájékoztatón tett javaslatai között Ujhelyi azt is megfogalmazta, hogy az állam mielőbb adjon viszontgaranciát azon ágazati munkavállalóknak, akik épp a vendéglátás bizonytalan helyzete miatt nem kapnak hitelt a piacai alapon működő bankoknál. „Pénzt vagy életet! Ha nem tudunk életet lehelni a szolgáltató szektorba, akkor érdemi állami támogatással életben kell tartani a szereplőit” – fogalmazott az MSZP politikusa.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!