Meglepő rendőrségi fellépés: megfélemlítésnek szánták, vagy csak olvasni nem tudnak?

Rendőrségi rajtaütés // kép: Police.hu (a kép illusztráció!)

A múlt héten záratta be a rendőrség a a budapesti Madách térnél található népszerű vendéglátóhelyet, a Központot. A két hónapos bezárás mellett kaptak egy 500 ezer forintos pénzbírságot is. A bűnük annyi volt, hogy délután 3-tól este 7-ig elviteles formában kiszolgálták a vendégeiket. A bezárás okára a Magyar Hangnak teljesen érthetetlen választ adott a rendőrség.

A BRFK a lap érdeklődésére azt írta: „a kormányrendelet a vendéglátó helyeknek kizárólag elvitelre alkalmas ételek kiadását engedi.” Tehát,

a rendőrség értelmezése szerint ital nem adható ki elvitelre!

Mindez annyiban érdekes jogértelmezés, hogy a jogban alkalmazott főszabály szerint minden olyan magatartás, amit a jogszabályok nem tiltanak meg kifejezetten, megengedett. A kormányrendeletben viszont az “ital” szó nem szerepel, sem engedélyezettként sem tiltott árucikként, és az sincs konkrétan leírva, hogy kizárólag ételt lehet árulni. “Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni.” – mondja a rendelet.

Azt, hogy a rendőrség mennyire nincs a magasaltán a jogértelmezésnek, az is mutatja, hogy a bezárást követő első közleményükben még arra hivatkoztak, hogy a vendéglátóhely „a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló kormányrendelet rendelkezéseit megszegve szeszes itallal szolgálta ki a sorban állókat”. Csakhogy,

a szeszes italról egyáltalán nincs szó a rendeletben!

Itt valószínűleg a rendőrség azzal keverte a dolgot, hogy az V. kerületben tiltva van a köztéri alkohol fogyasztás, ám ezért az azt fogyasztók a felelősek, nem pedig az üzlet, ahonnan vásárolták. A rendőrség nagyon furcsa jogértelmezése igen komoly dolgokat vet fel, hiszen számtalan helyen, kávézókban, pékségekben, büfében, ahol árulnak elvitelre ételt, bevett, hogy kávét, teát, üdítőt is ehet vásárolni.

Az pedig teljesen nonszensz, hogy egy büfében ne lehessen megvenni elvitelre egy doboz üdítőt, míg mellete a kis ABC-ben pedig ezt minden további nélkül megtehessük. Nem kell rajta csodálkozni, ha beindul a társadalomban az ellenállás és az engedetlenség, ha így, ilyen ellentmondásos szabályok alapján kell hosszabb ideig élni, és félni.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!