Eldőlt: Szijjártó Péter teljhatalmat kap a vakcinák felett

Megjelent a kormányrendelet, ami jelentősen lazít az új gyógyszerek engedélyeztetési eljárásán, így megnyílt az út a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinája előtt.

Mint ismert: tegnap derült ki, hogy a kínai vakcina engedélyezése kapcsán már nemcsak a külsős szakértőket, de az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) is megkerülné a kormány. Korábban az intézet által megkérdezett külsős szakértők munkáját tették feleslegessé, amikor a negatív véleményük ellenére döntöttek az orosz Szputnyik V engedélyezéséről.

A most kiadott rendelet szerint ezentúl az a gyógyszer is használható lesz itthon, amit legalább három – köztük legalább egy európai uniós vagy európai uniós tagjelölt – országban engedélyeztek. A Sinopharm oltóanyagát EU-s ország egyelőre nem engedélyezte, Szerbia viszont igen, ők pedig tagjelöltek.

Vagyis: ezentúl a szerb hatóság jóváhagyása is elég lesz ahhoz, hogy nálunk is használhassák a kínai vakcinát, a magyar hatóság vizsgálata és mindenféle kontroll nélkül.

Ha ez nem lenne elég, az OGYÉI-t lényegében duplán kiiktatják, a módosított jogszabály szerint Szijjártó Péter külügyminiszter is igazolhatja ugyanis, ha egy vakcina megfelelő. Ehhez elég lesz bizonyítania, hogy az adott vakcinát már legalább egymillió emberen alkalmazták.

A rendelet ugyan kiköti, hogy ezeknek a gyógyszereknek az alkalmazásához a kormány további feltételeket állapíthat meg. De ilyen további feltételt egyelőre nem állapított meg, viszont a rendelet már hatályba is lépett, így nincs akadálya az egymillió adag kínai vakcina megvásárlásának.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!