Csak a magyar kormány nem ítélte el az orosz tüntetések leverését

A hétvégén az utóbbi évek legnagyobb Putyin-ellenes tüntetése volt Oroszországban, országszerte tízezrek tiltakoztak Alekszej Navalnij elleni politikus megmérgezése és bebörtönzése ellen.

A tiltakozásokat az orosz hatóságok leverték, több mint 3000 tüntetőt, köztük Navalnij feleségét is őrizetbe vették.

Az EU csütörtökön egységesen ítélte volna el az orosz agressziót egy állásfoglalásban. Ha megszavazták volna, az EU napirendre vehette volna a kérdést az EBESZ ülésén.

Egy gond akadt csak:

Magyarország, egyedüliként a 27 tagállamból, nem írta alá az állásfoglalást.

Ehelyett végül csak egy nyilatkozatot tudtak kiadni. Az a következőképp szólt: „A nyilatkozat elítéli az Oroszország-szerte zajló békés tüntetésekre adott erőszakos választ. A 26 tagország szerint a tüntetések erőszakos feloszlatására tett kísérlet, a több mint 3800 ember – köztük újságírók – letartóztatása több nemzetközi egyezményt sért. Az aláírók felhívják a figyelmet, hogy mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez, és hogy garantálni kell az újságírók szabad munkavégezését. A tagországok felszólítják az orosz hatóságokat, hogy azonnal engedjék szabadon a letartóztatott tüntetőket, valamint Alekszej Navalnijt.”

Miután Magyarország miatt az EU nem tudja felvetni az EBESZ ülésén a témát, azt állítólag a Joe Biden vezette Egyesült Államok fogja megtenni.

(Szabad Európa)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!