Évek óta nem vágták így Putyin arcába az igazságot

Először vette fel a kapcsolatot tegnap Joe Biden beiktatása óta az amerikai és az orosz elnök. A hívást Vlagyimir Putyin kezdeményezte, aki többek között a nukleáris hadászati támadófegyverzetek csökkentéséről megkötött amerikai-orosz Új START szerződés meghosszabbításáról szeretett volna tárgyalni.

Bár arra valószínűleg számított, hogy Bidennel nehezebb dolga lesz, mint Donald Trumppal volt, az új amerikai elnök szókimondása vélhetően még őt is meglepte: Biden, élesen szakítva Trump tárgyalási módszereivel,

már rögtön az első hívás alatt az összes olyan kényes ügyet Putyin arcába vágta, amit az elődje elmulasztott számon kérni az utóbbi években.

Felhozta többek között az orosz agresszió ügyét Ukrajnában, az amerikai elnökválasztásokba való beavatkozást, az amerikai intézményeken esett orosz hackertámadást, az amerikai katonákra kitűzött orosz vérdíjakat, valamint Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezését és letartóztatását.

Biden egyértelművé tette:

az Egyesült Államok határozottan fel fog lépni nemzeti érdekeinek védelmében Oroszországgal szemben.

Putyin erre kitérően annyival válaszolt, hogy az Oroszország és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok normalizálása mindkét ország érdeke és – figyelembe véve a világ biztonságának és stabilitásának fenntartásáért viselt különleges felelősségüket – az egész nemzetközi közösség számára fontos.

Beszélgetésüknek azért pozitív hozadéka is volt: a két vezető megkötötte a Barack Obama és Putyin által létrehozott Új Start szerződés megújításáról szóló megállapodást, amely korlátozza a robbanófejek, rakéták és hordozórakéták számát az amerikai és orosz nukleáris arzenálban.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!