Egyre dagad a botrány az orosz vakcina engedélyezése körül

Más vakcinát vizsgáltak a Szputnyik V klinikai tesztjén, mint ami végül forgalomba kerülhet – derítette ki a Népszava.

Mint ismert: a Telex tegnap írta meg, hogy az orosz vakcina a külsős szakértők negatív véleménye ellenére kapta meg a magyar engedélyt.

A lap arról nem írt, pontosan mi lehetett a gondja a szakértőknek a védőoltással. Most a Népszava tudta meg, hogy a Szputnyik V klinikai vizsgálatában nem ugyanolyan összetételű készítménnyel dolgoztak, mint ami forgalomba kerülhet, vagyis

a kisebb mennyiségű készítmény és a tömegtermelés során előállított vakcina nem teljesen egyezik az iratok szerint.

Az orosz dokumentáció ellentmondásait még az OGYÉI pozitív döntése előtt szóvá tették a szakértők, a vakcinát ennek ellenére engedélyezték. A szakértők egy sor olyan kérdést vetettek fel, amely bizonytalanná teheti, hogy a Magyarországra érkező vakcina valóban használható-e az egyes célcsoportokban, illetve az alkalmazása milyen egészségügyi kockázatokkal járna.

A Népszava szerint volt, aki azt nehezményezte, hogy az OGYÉI szakértői csak néhány órát kaptak a gyártás ellenőrzésére. Amikor ezt felvetették, azzal próbálták nyugtatni őket, hogy több időt is kapnak majd,

nem sokkal később azonban mégis engedélyezték a vakcinát.

Több professzor ezt követően kilépett a vakcina értékelését végző testületből, mert látva a következményeket “feleslegesnek érezte a munkáját”.

A lap az üggyel kapcsolatos kérdéseire az OGYÉI nem válaszolt.

Bővebben itt írtunk az orosz vakcina esetleges káros mellékhatásairól:

Orosz vakcinagyártó: nem mértük fel maradéktalanul a hatásokat

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!