Botrányos részletek derültek ki az orosz vakcina engedélyezéséről

Az orosz vakcina a szakértők negatív véleménye ellenére kapta meg a magyar engedélyt

értesült a Telex.

A lap szerint múlt kedden volt egy tanácskozás, amin az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által felkért külsős szakértők is részt vettek. A téma az orosz Szputnyik V vakcina engedélyeztetése volt.

Annak ellenére, hogy a külsős szakértőknek kifogásaik voltak, másnap a Szputnyik mégis megkapta az engedélyt. Ami még elképesztőbb, hogy a döntést ráadásul nem is közölték a szakemberekkel, mert azt

az Origóról (!) kellett megtudniuk.

A botrányos körülmények miatt a Telex szerint több tag úgy döntött, hogy többet

nem vesz részt a tanács munkájában.

A 444 is utánakérdezett az esetnek az OGYÉI-nél, mire azt a tájékoztatást kapták, hogy “az engedélyezési folyamat a nemzetközi normáknak megfelelően történt, hatóságunk ugyanakkor a szakértői bizottságokban folyó munka részleteit, a szigorú titoktartási előírások következtében nem oszthatja meg a nyilvánossággal”.

Az OGYÉI főigazgatója, Szentiványi Mátyás az engedélyeztetés után azt nyilatkozta a Magyar Hírlapnak, hogy rekordidő alatt, a megszokott 210 nap helyett bő két hónap alatt, megfeszített munkával vizsgálták a Szputnyik V-t. Szentiványi szerint semmi kifogásolnivaló nem volt az engedélyeztetés során, annyit ismert el csak, hogy “az úgynevezett fázis-3-as vizsgálatnak hiányzott egy közbülső riportja, de aztán ezt pótolták, illetve minőségi kérdésünk is akadt, amire szintúgy megnyugtató módon feleltek”.

A külsős szakértők megnyugtatása már láthatóan kevésbé volt fontos nekik, az OGYÉI a kifogásaik ellenére adta ki az engedélyt.

Ez szerencsére nem jelenti automatikusan azt, hogy elkezdődne az oltás. Az OGYÉI után a vakcinákat még a Nemzeti Népegészségügyi Központ is vizsgálni fogja.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!