Olyan összeomlás jöhet, amilyet még nem látott az ország

Orbán

Vélemény.

Közel egy éve küzd az ország a koronavírus-járvány következményeivel. Az eredmény: tizenkétezer halálos áldozat, több százezres fertőzésszám, gazdasági visszaesés, felszökő munkanélküliség, csökkenő fogyasztói bizalmi index, drasztikus árnövekedés. Bezárt üzletek, vendéglátóhelyek, leálló szolgáltatások, kivéreztetett önkormányzatok. Növekvő depresszió, szorongás, kilátástalanság, családon belüli erőszak.

A küzdelem talán egyetlen pozitív hozadéka, hogy tavaly év végére forgalomba került több vakcina, és szerencsére vannak még, amelyek engedélyezésre várnak. A negatívum: nem tudni, hogy ezek mikor válnak széles körben elérhetővé, ami lehetővé tenné a lakosság kellő mértékű átoltottságát.

Bár az első hullámot még relatíve jól viselte (és vette) az ország, a második hullámmal már nem volt ilyen szerencsés: tömegek váltak munkanélkülivé, vagy ment tönkre a vállalkozásuk, az egészségügy pedig épphogy csak túlélte a rá nehezedő nyomást.

Hogy vajon mikor éri el az ország a végső tűréshatárát, nehéz megbecsülni, de egyre több jel utal arra, hogy akár néhány hónapon, ha nem héten belül megtörténhet.

Az egyik jel, hogy bár a fertőzés- és halálozási számok továbbra is indokolttá teszik a korlátozások széles körű fenntartását,

ha továbbra is fenntartják őket, félő, hogy elkerülhetetlenné válik a gazdasági katasztrófa.

A vendéglátóhelyek olyannyira nehéz helyzetbe kerültek, hogy többen már nyíltan elkezdtek szembeszegülni a korlátozásokkal, egy tegnapi hír szerint például egy nagykanizsai férfi bejelentette, hogy teljes nyitvartartási idővel és helyben fogyasztással várja a vendégeket. Szintén tegnapi hír, hogy egy VII. kerületi presszót 60 napos elzárásra és 500 ezer Ft pénzbírságra büntetett a rendőrség, miután elvitelre megnyitotta a kapuit, és többen sorba verődve álltak az épület előtt.

De nemcsak a vendéglátósok panaszkodnak: a szabadidősport-szektor is az utolsókat rúgja, az RTL Híradó információi szerint

tucatjával mennek tönkre a fitnesztermek, mozgásstúdiók, mert hónapok óta egyetlen forint bevételük sincs.

A szektor legalább negyvenezer embernek ad munkát, akik most vagy munka nélkül tengődnek, vagy kénytelenek más területen elhelyezkedni.

Ugyanez igaz számtalan másik szektorra: a turizmus, a szórakoztatóipar, a különböző szolgáltatást nyújtó kis- és középvállalkozások mind pengeélen táncolnak.

A kormány legfrissebb álláspontja szerint a korlátozásokat egészen addig nem oldják fel, amíg a lakosság jókora részének nem lesz biztosított a védőoltás. Miután a nyugati vakcinák lassan érkeznek, a számuk pedig korlátozott, a kormány újabban a kínai és az orosz vakcinákat erőlteti. Hogy ennek van-e értelme, az erősen kétséges, friss felmérések szerint a lakosság alig 1-2 százaléka adatná be magának a keleti vakcinákat. Miután a védőoltás önkéntes alapon működik, ha nem változik érdemben a lakosság hozzáállása a kérdéshez, a korlátozások nagy valószínűséggel hónapokig érvényben fognak maradni.

Ami még borúsabbá teszi a helyzetet, hogy friss hírek szerint arról a brit koronavírus-mutációról, amelyet már Magyarországon is azonosítottak, és amely szakértők szerint tavaszra a vírus domináns variánsává válhat szerte a világon, kiderült, hogy nemcsak fertőzőbb az elődjénél,

de közel harminc százalékkal halálosabb is lehet.

A kutatók bár elismerik, hogy az eredményeikben egyelőre sok a bizonytalanság, reális esélyt látnak arra, hogy az új variáns halálosabbnak bizonyulhat az elődjénél. Ha tavaszra ez a variáns válik Magyarországon is a dominánssá, úgy az egészségügy még a korábbinál is nagyobb nyomás alá kerülhet, ami teljesen ellehetetlenítené a korlátozások rövid távú feloldását.

Amennyiben nyár közepére sem sikerül érdemben kezelni az egészségügyi és szociális válságot, a hitelmoratórium lejártával ráadásul tömegek kerülhetnek abba a helyzetbe, hogy nem fogják tudni fizetni a hiteleiket. Egyes hírek szerint a hitelek már így is tömeges bedőlés előtt állnak. Nem szorul magyarázatra, miért jelentene ez totális katasztrófát az év második felében.

A kormány két tűz közé került: választási év előtt áll, és egyelőre nem látszik a kiút a számára a két oldalról fenyegető, egymást erősítő társadalmi katasztrófából.

Nem véletlen, hogy a hírek szerint Orbán Viktor komolyan tart attól, hogy a válság jövőre könnyen kormányváltó hangulatba csaphat át. Helyzetét nem segíti az sem, hogy az ellenzék tíz év után most először teljes összefogással mérkőzik meg a választáson.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!