Botrányos szavazás az EP-ben – A fideszesek ismét megmutatták, milyen érdekeket képviselnek!

Fotó: MTI / EPA / Európai Parlament / Fred Marvaux

Nem először fordult már elő az a furcsa helyzet, hogy a Fidesz EP-képviselői nem igazán értenek egyet az unió jelentős többségével. Így volt ez a mostani szavazás alkalmával is, mikor szembe mentek a közös akarattal, hogy saját érdekeiket védelmezzék.

Ujhelyi István az MSZP EP-képviselője tette közzé közösségi oldalán, hogy egy újabb rendkívül fontos ügy került az Európai Unió napirendjére:

“az offshore adóparadicsomok uniós listájának bővítése,

a jelenlegi lista összeállításának „zavaros és hatástalan” módszerének felülvizsgálata.”

A szocialista képviselő szerint, már a 2017-es adóparadicsomokról szóló uniós jegyzék is számos pozitív hatást eredményezett, de a listát ki kéne bővíteni, mivel az abban szereplő országok és területek, a globális adóbevétel-kiesésnek csak kevesebb mint két százalékát fedik le.

Erről tartottak a minap szavazást, melyet végül sikerült 587 igen, 50 nem és 46 tartózkodás mellett elfogadniuk, így átláthatóbbá, következetesebbé és pártatlanabbá tenniük a listára való felvételnek vagy onnan való levételnek a folyamatát.

Közleményében Ujhelyi kiemeli, hogy a többségi álláspont szerint, több kritériumot kellene bevezetni a jövőben annak érdekében, hogy több ország az adóparadicsom-kategóriába kerüljön, és, hogy nehezebb legyen túlságosan gyorsan kikerülni onnan.

“Az Európai Parlament szerint úgy kellene bővíteni az országok adórendszerének tisztességességét meghatározó kritériumrendszert, hogy ne pusztán a preferenciális adókulcsokra terjedjen ki, hanem a különböző adómentességekre is” – írja bejegyzésében a szocialista politikus.

Ujhelyi hozzáteszi, hogy “a Kajmán-szigetek közelmúltbeli feketelistáról való eltávolítása is alátámasztja”, hogy a rendszert finomítani kell, mivel az említett szigetcsoport úgy kerülhetett le a listáról, hogy az országban nulla százalékos társaságiadó-kulcs létezik.

Bejegyzése végén a szocialista EP-képviselő azonban kiemeli azt is, hogy a szavazás eredményéből látni, hogy a legtöbb uniós politikus kiáll a vonatkozó állásfoglalás mellett, és csak nagyon kevesen szavaztak ellene:

“a Fidesz európai parlamenti politikusai közéjük tartoztak.

No komment.” – zárja bejegyzését Ujhelyi.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!