Veszélybe került Orbán rendszere – Már idén dönthet az EU-bíróság az ügyben!

Forrás: Népszava

Igencsak komoly témával indította a hetet az EU bírósága, mivel hétfőn folytatódott a per, melyben a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét vizsgálják. Ennek keretében pedig már Fehér Miklóst, a magyar igazságügyi minisztérium munkatársát is meghallgatták.

Az eljárás kezdetén csak egy svéd állampolgár ügye volt a téma, azonban ez, az egész magyar költségvetésre komoly hatással lehet a jövőben!

A 444.hu közlése szerint, a per azzal kezdődött, hogy 2019-ben lőfegyverrel való visszaélés vádjával a bíróság elé került egy svéd állampolgár, akinek a védője jelezte,

szerinte előbb ki kéne kérni az EU bíróság véleményét arról, hogy a magyar bíróság alkalmas-e arra, hogy egy svéd felett ítéletet hozzon.

EU-n belül elvben ezzel nincs gond, azonban a magyar bíróság függetlensége erősen vitatott, így juthatott az ügy az EU bíróság elé.

A védelem kérésének Vasvári Csaba bíró eleget téve felfüggesztette e büntetőügyet, és megkérdezte az EU luxemburgi bíróságát, hogy az ő álláspontjuk szerint, a magyar igazságszolgáltatás függetlensége az EU-s normáknak megfelel-e.

A kérdések között szerepelt például, hogy az EU-s bíróság szerint rendben van-e, hogy (azóta már alkotmánybíróvá előléptetett) Handó Tünde pályázat kiírása nélkül nevezett ki bírákat, vagy az, hogy a bírák növekvő javadalmazási rendszere befolyásolhatja-e a függetlenségüket.

Az ügyészség azonban nem szerette volna, ha ezt az ügyet az EU bíróságán boncolgatják, így mivel a svéd vádlott elleni perben ők a vád képviselőjeként érintettek voltak, a vádlott ügyének felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész a Kúrián támadta meg. Álláspontjuk szerint, a PKKB-nek nem lett volna joga felkeresni a luxemburgi testületet, mert azt csak EU-s jog értelmezésében, vagy a magyar és az EU-s jog közti feszültség esetén lehetett volna megtenni.

A Kúria végül Poltéknak adott igazat, és fegyelmi eljárást indítottak Vasvári Csaba bíró ellen!

Végül a Kúria döntését is megtámadták az EU bíróságán, így már az is témája a Luxemburgban zajló pernek.

Az EU bírósága nem fogja még évekig elhúzni a dolgot, várhatóan már idén ítéletet mondanak, azonban ha megállapítják, hogy a magyar bírók függetlensége nem garantált, és közben a jogállamisági mechanizmust is törvényesnek találják,

akkor erre az ítéletre alapozva az Európai Bizottság könnyedén kezdeményezheti a kohéziós pénzek megvonását Magyarországgal szemben!

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!