Brutálisat hazudott Orbán a vakcinák beszerzéséről! Kiderült: a Fidesz-kormány a hibás!

Átverés a Brüsszel elleni kampány! Nem az EU, hanem közvetlenül a Fidesz-kormány állapodott meg a gyártókkal a vakcinák beszerzéséről! Orbánék pontosan tudják, hogy mennyi oltóanyag és mikorra várható, hiszen erről ők kötöttek szerződést a gyógyszercégekkel! Mindezt Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője hozta nyilvánosságra.

A Fidesz-kormány hazudik az oltóanyagok beszerzésének körülményeiről és az EU felelősségéről – ezt az ellenzéki politikus jelentette be online sajtótájékoztatóján. A gyártókkal ugyanis nem az Európai Bizottság szerződött, hanem közvetlenül a Fidesz-kormány, vagyis

Orbánék felelőssége, hogy mennyi oltóanyag jön és mikor, hiszen erről ők állapodtak meg a gyártókkal!

Ujhelyi István elmondta: az Európai Bizottság még júniusban adta ki az oltóanyag-stratégiáját, ezután kezdődött meg a tárgyalás a fejlesztőkkel. Orbán Viktor is ott volt azon az állam- és kormányfők közötti egyeztetésen, ahol felhatalmazták a bizottságot arra, hogy tárgyaljon a cégekkel a közös uniós beszerzésről. Vagyis

ha a magyar kormány önállóan akart volna vakcinát beszerezni, lett volna rá a lehetősége!

Most viszont a Fidesz már azzal hergel, hogy ha nem lennének a brüsszeli kötöttségek, akkor gyorsabb lenne a tömeges oltás. Ujhelyi szerint ez a saját felelősségük áthárítása. „Ha valamit nem tudnak megoldani, rögtön ellenséget keresnek. Most ismét az Európai Unióban találták meg, akire mutogatni tudnak.”

Az ellenzéki politikus elmondta: a Fidesz-kormány emberei a hat gyógyszergyártóval folytatott tárgyalásokat felügyelő bizottság ülésein is ott voltak, vagyis Orbán Viktor és kormánya egy olyan folyamatot kritizál, amelynek aktív szereplője volt. A tárgyalások végén

a Fidesz-kormány külön, közvetlenül kötött szerződéseket az egyes oltóanyagokra, vagyis Orbánék döntötték el, hogy melyik vakcinából és mennyit igényelnek!

A megállapodás része volt az is, hogy a tagállamok felelőssége a logisztika biztosítása és a nemzeti elosztó-központokba leszállított vakcinákról történő további gondoskodás, ennek alapján pedig a tömeges oltás megszervezése.

Azért, hogy mindenki tisztán lásson,

az MSZP EP-képviselője bejelentette: közérdekű adatigénylés keretében kikéri a kormány által a gyártókkal kötött vakcina-szerződéseket.

„A kormány hazudott és a saját felelősségének vállalása helyett az Európai Unióra akar mutogatni, miközben épp az európai közösség jelenti az egyetlen garanciát. A kormány mutassa be a szerződéseket és a részletes oltási stratégiát, amellyel még mindig adós! Tessenek dolgozni, kevesebbet hazudni és lopni, vállalni a felelősséget és megmenteni a magyar embereket!” – mondta Ujhelyi István. Az MSZP EP-képviselőjének tájékoztatóját itt lehet megnézni:

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!