Orbán: Nekem egy görög biztos ne mondja meg, hogy mit csináljak

Orbán3

A miniszterelnök szokásos péntek reggeli Kossuth rádiós interjújában úgy fogalmazott: eddig 105 728 embert oltottak be. Orbán szerint gyorsabban is tudnának haladni, az oltókapacitásunk jóval nagyobb, mint amennyi vakcinánk van, azért nem haladunk gyorsabban, mert nincs elég vakcina.

Kifejtette: mialatt Nagy-Britannia már a lakossága 4 százalékát oltatta be, az Európa Unió 1 százalék alatt van. “Ez nem azért van, mert a mi orvosaink rosszabbak lennének, mint a britek, hanem mert nincs elé vakcina” – ismételte meg Orbán.

Az operatív törzs reggeli ülésén kérdés volt, hogy az orosz és a kínai vakcinával mi a helyzet. Orbán elmondta: kínai vakcina van, tömegesen is tudnak szerezni, ezek a csatornák meg vannak nyitva, ehhez az kell, hogy az egészségügyi hatóságok elfogadják.

“Nincs olyan kockázat, hogy esetleg nagyobb kárt csinálunk egy ilyen vakcinával, mint a betegség maga, amit el akartunk kerülni. Tízmillió számra oltják a saját népüket az oroszok és a kínaiak is. A hatóságokat arra kértem, körültekintően, a lehető leggyorsabban járjanak el”

– közölte.

Az oltási tervre is kitért, elmondása szerint hamarosan végeznek az egészségügyi dolgozók és a szociális intézmények lakóinak oltásával. A harmadik kategória a 60 év feletti krónikus betegségben szenvedők csoportja lesz, akik 1 millió 756 ezren vannak. Orbán szerint ennyi kínai vakcinánk lenne is.

Ha az emberek jelentkeznek, és megjelennek az oltáson aránylag fegyelmezetten, nem napos késésekkel, akkor a kormányfő szerint közepes tempóban, egy nap alatt 500 ezer embert garantáltan be tudnak oltani. Ez egy hétvége alatt másfél millió embert jelenthet.

A felvetésre, hogy az Európai Bizottság kérte a tagállamokat, hogy ne tárgyaljanak külső országokkal vakcinabeszerzésről, Orbán azt felelte:

“meghal minden nap 100 fölötti magyar ember, nekem ne mondja meg egy görög biztos, hogy mit csináljak. Máshol is vannak miniszterelnökök, akik hazafinak tartják magukat és fontosabb a saját népük egészsége, mint a bürokraták véleménye”.

Hozzátette: az emberek nehezen bírják a helyzetet, ezzel ő is így van. Ha a brüsszeli beszerzések ütemében haladunk, akkor nyár vége, ősz, mire a megszorításokat feladhatjuk.

“Ha az egészségügyi hatóság elvégzi a munkáját és a kínai vakcinát is választhatják az emberek, és még nem tudjuk pontosan mennyi orosz vakcinát is, akkor talán jóval a nyár előtt is visszakaphatjuk az életünket”

– mondta.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!