Hatalmas botrány robbant ki a kínai oltóanyag körül – Vajon mi állhat a dolgok hátterében?

Orbán Viktor miniszterelnök és Li Ko-csiang kínai kormányfő a pekingi Nagy Népi Csarnokban tartott találkozójukon 2017. május 13-án Fotó: Thomas Peter / MTI/EPA

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában, hatalmas nyomás alá helyezte az engedélyező hatóságokat, hogy a lehető leggyorsabban engedélyezzék a kínai vakcinák felhasználását Magyarországon.

Most azonban egy váratlan esemény árnyékolja be a kínai gyógyszergyár így is gyenge lábakon álló megbízhatóságát!

Egy, a hongkongi tőzsdén kiadott közleményből derült ki, hogy kedden váratlanul lemondott Li Zhiming, a Sinopharm nevű kínai gyógyszergyár igazgatósági elnöke, valamint Li Hui, a cégcsoport igazgatója, aki egyben az ellenőrzési részleg vezetője is volt.

A rövid, szűkszavú bejelentésben mindketten “személyes okokra” hivatkoznak, azonban a sajtó egyből gyanakodni kezdett, hogy vajon mi állhat a hirtelen döntés mögött, és, hogy annak köze lehet-e a cég által gyártott koronavírus-vakcinákhoz.

A 444.hu közlése szerint, “a Sinopharm-holdingba tartozó, CNBG nevű cég ugyanis két vakcinát is kifejlesztett, illetve fejleszt még mindig”. Hozzáteszik, hogy mindkettő még a klinikai tesztelés harmadik szakaszában van, de már mindkettő megkapta a vészhelyzeti engedélyt a kínai hatóságoktól.

Konkrétumokat nem tudni, de a sajtóhírek szerint Orbánék is ennek a cégnek az egyik vakcinájából készülnek bevásárolni egy nagyobb mennyiséget.

A Napi.hu megbízásából készült felmérés azonban azt jól megmutatja, hogy a magyarok épp a kínai vakcinával szemben a legbizalmatlanabbak. Míg a megkérdezettek 46 százaléka választaná kifejezetten a Pfizer oltóanyagot, addig a kínait csak 1 százalékuk!

A váratlan lemondás hírét a kínai állami média azzal palástolja, hogy ma közölte a kutatási eredményeit a Sinopharm vakcinának, mely szerint egyiknek sincs káros hatása a 3 és 17 éves kor közötti beoltottakra sem!

Az ügyet még érdekesebbé teszi az is, hogy egy héttel korábban Tao Lina sanghaji infektológus posztolt a közösségi oldalára egy saját véleményt, mely szerint

“a Sinopharm oltásának 73 mellékhatása van, így ez a világ legveszélyesebb oltóanyaga”.

A poszt megjelenését követően nemsokkal Tao Lina eltávolította bejegyzését és helyére egy másik került, melyben azt ecsetelte, hogy ő csak ironizált. Próbálta kifigurázni a vakcina tájékoztatóját, melyben rengeteg mellékhatás fel van sorolva. Ezt végül azzal próbálta megerősíteni, hogy azonnal be is adatta magának a vakcinát.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!