Megtették az első lépést a Fidesz kizárása felé

Fidesz Ep
Fotó: MTI / Miniszterelnöki sajtóiroda

A Fidesz-frakció kizárásának jogi lehetőségét keresi az Európai Néppárt, ennek érdekében egy munkacsoportot hoztak létre – értesült a Politico.

Az ötfős testület arra vonatkozó javaslatot készít elő, hogy a frakcióból ne csak egy személyt, hanem egy egész képviselőcsoportot ki lehessen zárni. Azon is gondolkodnak, hogy a kizáráshoz a kétharmados többség helyett elegendő legyen az egyszerű többség.

Mint ismert: Deutsch Tamást decemberben függesztették fel a frakciótagságából, és minden a frakcióban betöltött tisztségétől megfosztották, miután a Gestapo nyelvezetéhez hasonlította Manfred Weber egy Fideszre tett kritikus megjegyzését. A kizárása ettől még nem került le a napirendről, sőt, most már nemcsak Deutsch, de az egész Fidesz kizárásán gondolkodnak.

A mostani ötfős munkacsoportba azt az Othmar Karast is beválasztották, aki a legutóbb Deutsch kizárását kezdeményezte.

A képviselőcsoport február végéig szeretne dönteni az eljárási szabályzat módosításáról. A hírek szerint most már ahhoz sem ragaszkodnak, hogy előbb az Európai Néppárt döntsön a felfüggesztett Fidesz sorsáról, erre ugyanis legkorábban ősszel kerülhetne sor. A néppárti frakció tervei között az is szerepel, hogy a jövőben nem jelent automatikus frakciótagságot, ha egy párt néppárti színekben szerez EP-s mandátumokat.

Hogy annak, hogy Orbán Viktor a napokban szokatlan módon berendelte magához a Fidesz teljes EP-frakcióját, köze lehet-e a Néppárt lépéséhez, nem világos, de egyáltalán nem lennénk meglepve, ha ez is szóba került volna a találkozón.

A Néppárt javaslatát ITT lehet angol nyelven elolvasni.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!