Friss: Lemondott Palkovics László – mi állhat a háttérben?

A 444.hu információi szerint 2020 decemberének utolsó napjaiban benyújtotta a lemondását Palkovics László nnovációs és technológiai miniszter, a kormány egyik legbefolyásosabb embere. Ám a NER-ből nincs menekvés, csak ha Orbán is engedi. Őt nem engedte, a miniszterelnök nem fogadta el a lemondást és azt kérte, hogy folytassa a munkát.

A 444.hu a kormányzat belviszonyait ismerő forrásokra hivatkozik, amikor azt írja, hogy tulajdonképpen Palkovics is azt az utat járta be, mint amit Navracsics Tibor vagy Lázár János: „Minden ciklusban ugyanaz a forgatókönyv. Felépít egy sztárminisztert, aztán szétszedi. Először volt Navracsics, majd Lázár, most pedig Palkovics.”

Palkovics László államtitkári posztból küzdötte fel magát a legbefolyásosabb miniszterré, már államtitkár korában elkezdett dolgozni a CEU elüldözésének módján, majd minden zokszó nélkül teljesítette Orbán parancsát, és felszámolta Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek autonómiáját, Pálinkás Józsefet kitúrta a kutatási hivatal éléről, és megfosztotta az intézeteket pénzügyi önállóságuktól.

Aztán megkapta a szakképzés, a felsőoktatás feletti ellenőrzést, élt is vele, hét egyetemet privatizált az állam 2020 nyarán Palkovics elképzelései szerint, alapítványi fenntartással. De ennél is nagyobb jelentősége volt, hogy több stratégiai jelentőségű infrastrukturális beruházás, az energiastratégia, és

az uniós fejlesztési források elosztásának felügyelete is a vezetése alá került,

gyakorlatilag a legtöbb szabadon elosztható pénzt kezelte a kormányban. Ám a helyzet nem volt olyan rózsás, mint látszott, az egyetemek alapítványi kiszervezésekor már látszott, hogy Palkovics nem tudja a saját embereit pozíciókba juttatni, tavaly nyáron pedig a tárcától elvették az uniós pénzek felügyeletét, most pedig egymás után építik le a rendszerben Palkovics fontos embereit. Az utolsó csepp az lehetett a pohárban, amikor tavaly decemberben minden egyeztetés nélkül Orbán Viktor azonnali hatállyal felmentette pozíciójából Fauszt Zoltánt, Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) egyik tagját.

Ezért tavaly év végén a miniszter megelégelte ezt, és benyújtotta a lemondását!

Ám a NER-ből nincs ilyen könnyen menekülés, főleg ha a felsővezetéshez tartozik az ember, Orbán nem fogadta el a lemondást, és megüzente, dolgozzon csak tovább azokkal a területekkel, amit meghagytak neki. Vannak a világon más olyan szervezetek is, ahonnan nem olyan egyszerű a kilépés, de azok működése általában a büntetőjog hatáskörébe tartozik.

Lassan már a magyar kormány is.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!