Így próbálta kivágni magát Szijjártó Biden sértegetéséből

SzijjÁrtÓ Péter
Fotó: MTI/EPA

A külügyminisztert az mfor.hu-nak adott interjújában kérdezték Joe Biden sértegetéséről.

Mint ismert: Szijjártó Péter az amerikai elnökválasztás előtt – csatlakozva az akkori orosz dezinformációs lejáratókampányhoz – állítólagos ukrajnai korrupciógyanús ügyei kapcsán kérdezte az amerikai elnökjelöltet. A miniszter mindezt azután tette, hogy Biden egy tévés lakossági fórumon totalitárius államnak nevezte Magyarországot.

Szijjártó úgy fogalmazott: nem az történt, hogy egyszer csak gondoltak valamit, és nekirontottak az elnökválasztás egyik jelöltjének,

hanem az, hogy az egyik jelölt Magyarországot egy autoriter államként állította be, ami “egyértelmű sértés volt a magyar emberekre, a magyar nemzetre nézve”.

A külügyminiszter szerint “ezt nyilvánvalóan nem lehetett reakció nélkül hagyni”.

Mint fogalmazott: nagyon reméli, hogy az elkövetkezendő időszakban a magyar-amerikai kapcsolatok nem a sértegetésekről fognak szólni, nem a minősítgetésekről, hanem ahogy az elmúlt négy esztendőben, úgy ezután is a kétoldalú együttműködés lesz napirenden, és nem az egymásról alkotott vélemények sulykolása.

A kérdésre, hogy fenntartja-e az állításait, azt felelte: ő csak annyit mondott, hogy mielőtt Biden közép-európai országokat rágalmaz, és egy közép-európai nemzetet sért meg azzal, hogy diktatúrának állítja be, azelőtt lehet, hogy neki címezve is lennének olyan kérdések a térségünkhöz kötődően, amiket meg kellene válaszolnia.

Szijjártótól azt is megkérdezték, fognak-e tenni bármi protokolláris gesztust, hogy elsimítódjon ez a konfliktus.

“Mi simítódjon el? Az, hogy minket autoriter államnak nevezett, vagy mi? Az teljesen evidens, hogy számunkra fontos a harmonikus együttműködés az Egyesült Államokkal, ezt számtalanszor kinyilvánítottuk már. Ha ez gesztusnak számít, akkor elmondtuk. A nagykövetünk folyamatosan tartja a kapcsolatot az amerikai vezetőkkel, politikusokkal, abban a körben is elhangzik ez rendszeresen”

– válaszolta Szijjártó.

A politikus azt is kifejezte, szeretné, ha a következő években az új amerikai adminisztrációval tovább tudnák folytatni azt a munkát, amit megkezdtek az előzővel. Szerinte Magyarország és az Egyesült Államok között soha nem volt olyan jó a politikai együttműködés, mint az elmúlt négy évben.

Hogy erre lesz-e esély, az erősen kérdéses, miután a napokban a kormánymédia még a Capitolium ostroma után is Bident, és nem Trumpot tette felelőssé a kialakult helyzetért. Az sem fog segíteni a kapcsolatok normalizálásán, hogy a megválasztott amerikai elnök olyan embereket ültetett a külügyi stábjába, akik híresen nagy ellenségei az Orbán-féle politikának. Bővebben erről itt írtunk:

Megvalósult Orbán rémálma: mutatjuk, ki érkezett Biden mellé

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!