Orbán diktátorként kivezettette az ellenzéki polgármestert!

Elképesztő jelenet zajlott le a miniszterelnök rezidenciáján: Orbán Viktor kivezettette Pécs ellenzéki polgármesterét arról a megbeszélésről, amit végül csak a fideszes városvezetőkkel fejezett be. Valószínűleg ekkor dőlt el, hogy a fideszes települések bőven kapnak plusz pénzt a kormánytól.

Igazi diktátorként viselkedett Orbán Viktor azon a megbeszélésen, ami ugyan még tavaly december 19-én zajlott, de a Jelen című hetilapnak köszönhetően csak most derültek ki a részletei. A kormányfő a hivatalos meghívó szerint „egyeztetésre” hívta a települések vezetőit, de hamar kiderült, hogy inkább bejelentésről van szó: Orbán ugyanis ekkor közölte, hogy a településeknek le kell mondaniuk az iparűzési adó feléről. A találkozón csak fideszes polgármesterek vettek részt – egy kivétellel. Péterffy Attila, Pécs ellenzéki vezetője is ott volt, neki előző este Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke szólt, hogy a szervezet társelnökeként ő is legyen jelen.

Az ellenzéki polgármester azonnal jelezte Orbánnak, hogy nem ért egyet az adó megfelezésével.

Szerinte ugyanis az a vállalkozói kör, amit a kormány megsegíteni akart, nem is igényelte ezt, mivel nem nagy összegről van szó, az önkormányzatoknak viszont hatalmas érvágás. Amikor megkérdezte Orbánt, hogy kompenzálja-e az állam az önkormányzatok kieső bevételeit, a miniszterelnök azt mondta: automatikusan nem, csak egyedi elbírálás alapján. Péterffy ezután az iránt érdeklődött, hogy a szolidaritási adót nem akarja-e csökkenteni a kormány, de Orbán erre is nemet mondott. Az ellenzéki politikus szerint

a jelen lévő fideszes polgármesterek „érezhetően nem örültek a bejelentésnek, de elfogadták, fegyelmezetten”.

Az igazán megdöbbentő események azonban még csak ezután történtek.

A találkozó egy pontján ugyanis Orbán Viktor úgy döntött, hogy az ellenzéki polgármester jelenléte már nem kívánatos. Pécs vezetője erre így emlékezett vissza:

„Orbán Viktor, miután lezárta a beszélgetést, megkérte Rogán Antalt, hogy kísérjen ki engem.”

Péterffy Attila szerint ekkor vált számára világossá, hogy csak egy látszategyeztetésre hívták, ahol neki „a biodíszlet szerepét szánták”.

Hogy az ellenzéki polgármester kivezetése után miről lehetett szó Orbán és a fideszes polgármesterek között, azt viszonylag könnyű kitalálni. A kormány ugyanis nem sokkal később bejelentette, hogy a kormánypárti vezetésű megyei jogú városok csaknem 22 milliárd forintot kapnak kompenzációként, míg az ellenzéki településeknek juttatott pénz még a 2 milliárdot sem éri el.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!