LÁZADÁS AMERIKÁBAN

Washington
Forrás: Reuters

Cikkünk frissül…

FRISSÍTÉS (23:16):

Donald Trump leköszönő amerikai elnök egy online videóban felszólította a Capitoliumot megostromló tüntetőket, hogy menjenek haza békében.

Trump ugyanakkor kettős üzeneteket küldött a videóban, mert azt is hangoztatta, hogy továbbra is úgy gondolja, hogy elcsalták a novemberi választás eredményét.

FRISSÍTÉS (22:50):

Joe Biden megválasztott amerikai elnök beszédet mondott, miután Trump-párti tüntetők szerda délután betörtek az amerikai törvényhozás épületébe Washingtonban, és összecsaptak a rendőrökkel.

Biden úgy fogalmazott: példa nélküli támadás érte az amerikai demokráciát. Az elnökjelölt felszólította Trumpot, hogy szóljon a támogatóinak, hogy hagyjanak fel a viselkedésükkel.

„A mindenkori elnök szavai számítanak, függetlenül attól, hogy jó vagy rossz elnök. Éppen ezért arra kérem Trump elnököt, hogy szólaljon fel a tévében, és teljesítse az esküjét, hogy megvédi az alkotmányt, és követelje azt, hogy legyen vége ennek az ostromnak”

– mondta Biden.

KORÁBBAN ÍRTUK:

Trump-párti tüntetők magyar idő szerint negyed kilenckor betörtek a washingtoni képviselőház épületébe, ahol az amerikai kongresszus két házának együttes ülésén épp a tagállamokból érkező elektori szavazatok hivatalos megszámlálása zajlott – írja a Telex.

Több száz tüntetőnek sikerült bejutnia az épületbe, amit emiatt lezártak, az ülést pedig felfüggesztették mindkét házban.

Mike Pence alelnököt a CNN forrásai szerint kimenekítették az épületből, Kamala Harris megválasztott alelnökről annyit mondtak, hogy biztonságos helyen van.

A képviselőháznál jelenleg is rendőrök védik a fegyverüket elővéve az elbarikádozott bejáratokat.

A tüntetők a közelben tartott demonstrációról vonultak át a Capitolium épületéhez, ahol kaotikus jelenetek alakultak ki.

A demonstráción korábban maga Donald Trump is felszólalt. Az elnök ígéretet tett rá, hogy

“soha nem fogja elismerni a vereségét”.

A zavargások kitörésekor Trump Twitter-oldalán arra kérte a tüntetőket, hogy maradjanak békések.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!