MEGÁLLAPODTAK! Orbán mostantól félhet az ellenzéki szövetségtől!

0105 Ellenzék
Fotó. Népszava

Megállapodtak az ellenzéki pártok a közös kormányzás legfontosabb alapelveiben! Az erről szóló dokumentumot kedd délután egy online sajtótájékoztatón írták alá.

A hat párt elnöke, illetve társelnökei hat pontban fogalmazták meg azt, hogy milyen elvek mentén fognak együtt kormányozni. A tájékoztatón elhangzott:

a győzelem technikai feltételeit már lefektették,

hisz valamennyi ellenzéki párt megállapodott, hogy közös listán, közös jelöltekkel és közös miniszterelnök-jelölttel indulnak a 2022-es választáson. Most pedig úgy fogalmaztak, hogy „egy sikeres, felszabadult és szolidáris Magyarországot” teremtenek. A hat programpontot egy-egy párt vezetője ismertette.

Jakab Péter a társadalmi béke megteremtését emelte ki.

Mint mondta, véget vetnek az elmúlt tíz év gyűlölködésének. „Betemetjük a társadalmi árkokat és újraegyesítjük a nemzetet” – jelentette ki a Jobbik elnöke, aki szerint a lefektetett közös alapelvek garantálják, hogy Magyarország 2022 után jobb hely lesz, mint az elmúlt 30 évben. Végezetül kijelentette: „Mi nem hat párt, hanem 15 millió magyar kormánya leszünk.”

Fekete-Győr András a demokratikus jogállam helyreállításáról beszélt.

„Olyan új köztársaságot fogunk építeni, amiben a polgárok, vagyis mi ellenőrizzük kormányt, és nem fordítva” – fogalmazott. A Momentum elnöke szabad oktatást, szabad sajtót, szabad tudományt és szabad művészetet ígért. „Véget fogunk vetni az oligarchák hatalmának, és leszámolunk a korrupcióval. Egyetlen bűn sem maradhat büntetlenül.”

Schmuck Erzsébet egy környezettudatos társadalom megteremtését vetítette előre.

Az LMP társelnöke azt ígérte, hogy fenntartható fejlődés mellett a demográfiai válság kezelését ugyanolyan fontosnak tartják majd, mint a a természeti értékek megvédését, és felszámolják az illegális migrációt.

Szabó Tímea egy gondoskodó, egymásért felelősséget vállaló társadalom létrehozásáról beszélt,

„amely nem hagyja magára az időseket, a betegeket, a szegénységben élőket.” A Párbeszéd társelnöke kiemelte: mindenkinek elérhetővé teszik az ingyenes és jó minőségű egészségügyi szolgáltatást, az oktatást, a szociális ellátást és a kultúrát, függetlenül attól, hogy ki milyen családba születi. Azt is hozzátette: igazságos újraelosztási rendszert vezetnek be, tisztességes béreket és nyugdíjakat fognak adni.

Kunhalmi Ágnes, a társadalmi igazságosság visszahozatalát emelte ki.

Az MSZP tárelnöke kijelentette: a méltányos közteherviselésbe be fogják vonni „a felső tízezret és a nagyvállalatokat”, ugyanakkor támogatják „a szolidáris gazdaság térnyerését, a gazdaság demokratizálását, valamint a szociális partnerek bevonását a döntésekbe”. Úgy fogalmazott: „Magyarország legfontosabb nemzeti kincse az emberi tudás és kreativitás. Az ország társadalmi-gazdasági fejlődése, a polgári gyarapodás csak ezen alapulhat.”

Gyurcsány Ferenc Magyarország európai elkötelezettségét hangsúlyozta.

Mint mondta, sok vitánk van az Európai Unióval, amely nem tökéletes, de „a történelmi választási lehetőségek közül Magyarország számára a legjobb, a legfontosabb”. A DK elnöke szerint hazafias, európai kormányt szeretnének.

Mint ismeretes, az ellenzéki pártok már megállapodtak abban, hogy 2022-ben mind a 106 egyéni választókerületben közös jelöltet állítanak a kormánypártokkal szemben, közös listán, programmal és közös miniszterelnök-jelölttel indulnak.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!