Sokan beleszaladhatnak egy büntetésbe – mutatjuk, hol kell vigyázni!

Közúti ellenőrzést végző rendőr // Kép: MTI

Idén január 1-től több, olyan útszakasz is fizetőssé vált, amelyen eddig autópálya matrica nélkül is tudtunk közlekedni. Az útszakaszok fizetőssé tétele többszázezer ember napi munkábajárását érintik, akik megszokásból hajtanak fel matrica nélkül, könnyen büntetést kaphatnak.

Új fizetős utak 2021-től az ITM tájékoztatása szerint:

M25 (M3-Eger összeköttetés),
M85 folytatása Sopron gyorsforgalmi bekötése,
M4 Pest megyei összeköttetése az M0-ás körgyűrűtől Abonyig,
M4 Berettyóújfalutól a román határig tartó szakasza,
M76 első közel hat kilométere az M7-től Balatonszentgyörgyig

Az alábbi térképen pirossal láthatóak a fizetős és zölddel az ingyenesen használható pályaszakaszok:

Amennyiben tévedésből hajtottunk fel a díjköteles úthálózatra, a felhajtástól számítva maximum 60 perc áll rendelkezésünkre, hogy megvásároljuk az úthasználati jogosultságunkat. Azt viszont fontos tudni, hogy a 60 percen túl megváltott e-matrica nem jelent visszamenőleges úthasználati jogosultságot! 2021-ben jött egy változás is a pótdíjfizetési rendszerben:

a pótdíjfizetés helyett vásárolhatunk éves matricát utólag!

A jogosulatlan úthasználat miatt kiszabott pótdíjak a fizetési felszólítást követően kiválthatóak lesznek ezentúl az éves országos matrica megvásárlásával.

Az úthasználók az új rendelkezések hatályba lépésétől dönthetnek úgy, hogy a pótdíjfizetés helyett alapáron, utólag megvásárolják az éves országos matricát. A pótdíjmaximalizálás a többször hibázó, de önkéntes teljesítésre hajlandó közlekedők számára biztosít az akár tucatnyi pótdíj megfizetésénél olcsóbb alternatívát.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!