Borítottak a németek: másfél órás dokumentumfilmben leplezik le Orbánt

Orbán

Hallo, Herr Diktator“, vagyis Üdv, diktátor úr! címmel készített Orbán Viktorról dokumentumfilmet egy német-francia csatorna – szúrta ki a Telex.

A közel másfél órás filmben végigveszik Orbán 2010 óta tartó pályáját, a Brüsszellel vívott “hármat előre, kettőt hátra” pávatáncát, ami során lépésről-lépésre építette ki a diktatúrát Magyarországon.

Martin Schulz, aki 2012-től 2017-ig volt az Európai Parlament elnöke, a filmben ezt úgy foglalta össze:

“Olyanokat, mint Orbán Viktor, nem lehet szép szavakkal megállítani.”

Schulz szerint Orbán a politikai szürkezónákban érzi a legjobban magát, ahol azt csinál, amit csak akar – de mindig hagy egy kiskaput magának, amin keresztül egy-egy problémás jogszabály esetén mondhatja azt az uniós vezetőknek, hogy “ezt igazából nem is úgy értettük”, “nem ez volt a szándékunk vele”.

A film a média szabadságának leépüléséről is beszámolt, erről Arató András, a Klubrádió ügyvezetője és Lukács Csaba, a Magyar Hang újságírója nyilatkozott.

Lukács azt mondta: “minket nem börtönöznek be ugyan, mint az újságírókat Törökországban, és nem is végeznek ki minket, mint Oroszországban. Azt írhatunk, amit akarunk, de gazdasági és politikai nyomás alatt vagyunk”. Arató pedig elmesélte a Klubrádió kálváriáját, hogy a Médiatanács politikai okok miatt nem hosszabbította meg a szerződésüket a 92,9-es budapesti frekvenciára, ezért kell most pályázaton újra megszerezniük azt.

Az akadémiai szabadság csorbulása, köztük az SZFE-ügy és a CEU elüldözése is szóba került. Michael Ignatieff, a CEU elnöke arról beszélt, hogy az 1930-as évek óta nem volt példa arra, hogy elüldözzenek egy egyetemet egy európai országból.

“Ilyenek Minszkben történnek, nem pedig annak az Európai Uniónak az egyik tagországában, ami értéknek tartja az akadémiai szabadságot, az emberi jogokat, és még sok mást. Feldühít, de nem a CEU miatt, mert a CEU túléli ezt is. De amit ez elmond Európáról, az nyugtalanító és lesújtó”

– fogalmazott.

A film fontos eleme, hogy az Orbán-közeli vállalkozók és Orbán családjának hirtelen meggazdagodását is vizsgálat alá veszi. Ennek kapcsán Hadházy Ákost kérdezték, aki úgy fogalmazott: “Sehol nincs olyan kiterjedt hálózata a korrupciónak az EU-ban, mint Magyarországon, ez a rendszer pedig a kormányból, és az uniós forrásokat elosztó ügynökségből áll”.

“Az EU-nak fel kéne fognia végre, hogy Orbán és bandája bűnözők, és így kellene kezelni őket”

– ezt már Magyar Bálint, az SZDSZ egykori politikusa mondta, aki maffiaállamnak nevezte Orbán rendszerét.

De más ellenzéki politikusokat is megszólaltattak a filmben. Például Karácsony Gergelyt, aki azt mondta: “Ez egy olyan színjáték, amiben a díszlet demokratikus, de a szereplők nem demokraták”, vagy Iványi Gábort, aki a kormány civil szervezetekkel szembeni hadjáratát felelevenítve nyilatkozta azt: “Az EU-nak egyértelművé kéne tennie, hogy nem vállal közösséget szalonnácikkal, szalonrasszistákkal, akik most az intézkedéseikkel egy csomó ember életét lehetetlenítik el”. Iványi szerint amit Orbánék csinálnak, az “a kereszténység meggyalázása”.

A film a kormány részéről csak egyetlen személyt tudott megszólaltatni, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációs felelős államtitkárt, de abban sem volt köszönet. Kovács a szokásos sorosozós lózungok után mindössze annyival reagált a filmre:

“Ha [Orbánt] diktátornak nevezik – nem bánjuk, együtt tudunk élni ezzel.”

A film itt tekinthető meg német nyelven:

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!