Orbán elajándékozta a Nemzeti Múzeum egyik legértékesebb kincsét

Orbán

Orbán Viktor elajándékozta a lengyeleknek karácsonyra II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncélját a Nemzeti Múzeumból – szúrta ki a döntést a Magyar Narancs a Magyar Közlöny december 24-i számából.

A lengyel király páncélja kapcsán a határozat azt írja: “a Magyar Nemzeti Múzeum alapleltárában 55.3269 leltári számon nyilvántartott »II. Zsigmond Ágost gyermekpáncélja« megnevezésű műtárgy tulajdonjoga

kerüljön ingyenesen átruházásra a Lengyel Köztársaság részére”.

A lap szerint egy pár évvel ezelőtti összeállítás alapján a páncél a Múzeum 50 legértékesebb műtárgya közé tartozik, olyanok társaságában, mint a szkíta aranyszarvas, a koronázási palást vagy a Seuso-ezüstök.

A döntést a kormány elmondása szerint egy Magyarország és Lengyelország között 1992-ben kötött egyezményre alapozta, amiben a felek rögzítették, hogy “különös erőfeszítéseket tesznek mindkét Fél nemzeti kulturális öröksége sérthetetlenségének védelme, valamint a saját területükön található, a másik Fél kulturális értékeit és emlékeit képező tárgyak megőrzése érdekében”.

Hogy ez miért indokolná az ingyenes átruházást, amikor csak értékvédelemről szól, nehezen érthető.

Nem tudni azt sem, hogy Orbán egyáltalán egyeztetett-e a múzeum szakembereivel, mielőtt meghozta volna a döntését. A lap szerint előfordulhat, hogy a múzeum illetékesei is csak a közlönyből értesültek arról, hogy hamarosan kezdhetik csomagolni az intézmény egyik legbecsesebb kincsét.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!