Verőlegényekkel vették át az Indexet – hihetetlen részletek kerültek napvilágra

Szombathy Pal

Hihetetlen történet rajzolódik ki abból az interjúból, amit Szombathy Pál, az Index Dull Szabolcs utáni főszerkesztője adott a 24.hu-nak. Ahogy mondja, Alsó-Üzbegisztánra jellemző jelenetekkel volt tarkított az Index-ben a teljes NER hatalomátvétel.

A Népszabadság beszántása után a NER média térfoglalásának a második legjelentősebb mérföldköve az Index elfoglalása volt. Ma már tudjuk, hogy az együtt távozó szerkesztőségnek és a pesszimástáknak lett igazuk az ügyben, a NER nem akarta megtartani független médiának az Indexet.

Szombathy Pál úgy vállalta el a vezérigazgatói-főszerkesztői megbízatást, hogy senki nem szól bele a munkájába. Megmondta előre: amint elhangzik az, hogy „ezt meg kell írni”, vagy hogy „azt tilos megírni”, akkor befejezi. Feltételül szabta azt is, hogy azzal dolgozik együtt, akivel szeretné, valamint marad az akkor már három éve kifogástalanul működő alapítványi szisztéma, ami akkor még úgy látszott, biztosíték volt arra, hogy a tulajdonos nem szól bele a tartalomba. Ma már minderről kiderült, illúzió volt.

Bizonyíthatjuk mi is, főszerkesztői időszakában középen lévő média volt az Index, voltak benne kormányt kritizáló írások csakúgy, mint egyes kormánydöntéseket objektíven, azok pozitívumát bemutatóak is. Ám ez nem volt elég a NER-nek, bár senki nem gondolta volna akkor, hogy 2022-ig hozzá akarnak nyúlni a struktúrához és a tartalomhoz Orbánék.

Kirúgásának indoka az volt, hogy nem sikerült csökkenteni az Index veszteségét, miközben mindenki tudta, hogy az ilyen mértékű átalakításoknak lesznek költségei. Amikor november 23-án egyeztetésre mentek a tulajdonosokhoz, Vaszily Miklós már minden papírt előkészített, ami a váltáshoz volt szükséges.

“Majd kisvártatva megjelent két verőember az iroda előtt, meg a biztonság kedvéért másik kettő az udvaron, pedig akkor még nem is tudtuk, mire jó az ereszcsatorna.”

“Egyszerre volt szörnyű és abszurd és komikus a jelenet, tényleg, mintha Alsó-Üzbegisztánban lettünk volna” – mondja Szombathy az interjúban. Végül az ügyvédje hívása után aláírta a papírokat.

A teljes, igen terjedelmes interjút a 24.hu-n olvashatják el, érdemes rászánni az időt, teljesebb képet kapni arról, hogyan is működik ma Magyarországon a NER.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!