Egy vállalkozó mutatta meg, miért aljas Orbán újabb rendelete

AFP Photo/Kisbenedek Attila

Orbán legutóbb bejelentése rendesen kiverte a biztosítékot az önkormányzatok vezetői között, teljesen jogosan. Mi arra voltunk kíváncsiak, valóban segítség-e a vállalkozóknak az iparaűzési adó csökkentése.

Egy megye székhely ksiválalkozójától kérdeztük meg, hogy vajon mennyire örül Orbán legutóbbi bejelentésének, miszerint a felére fog csökkenni a helyi iparűzési adója, mennyire fogja ez megsegíteni a vállalkozását. A válaszán elcsodálkoztunk.

A közepes méretűnek mondott megyei jogú városban működtetett vállalkozás 4 fővel működik, tulajdonos-ügyvezetője pedig az évvégi pénzügyi záráshoz közeledve majdhogynem teljesen pontos értékeket tudott mondani: “Idén az árbevételünk kerek számokat használva 28 millió forint körül lesz, amiből összesen 4,7 millió forint lesz az összes adónk. Ebben benne van, amit a vállalkozás fizet a munkabérek után, a nyereség adó, az iparűzési adó, és amit én kivettem osztalékot, annak az adói. Alanyi adómentesek vagyunk áfánk nincs.”

Ehhez képest, alig 375 ezer forint, azaz az össze adója 8 százaléka az iparűzési adó. Mindez azt jelenti, hogy

összesen 180 ezer forintot fog megspórolni, a 4,7 millióhoz képest!

“Igazából ez egyáltalán nem nagy segítség, mert a forgalmunk kb. 30 százalékkal csökkent idén, és az utolsó tartalékból fizettem ki a munkabéreket, gyakorlatilag lenullázódott a cég. Ráadásul ezt az adót szerettem leginkább befizetni, mert itt a városvezetés már sokkal régebben lehetővé tette, hogy ennek egy részét “felcímkézzük” civil szervezetek részére, így tudtam, hogy az adóm egy része hova fog menni.

Ezzel most a városban működő civileket is sújtotta ez a döntés!”

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy az átlag vállalkozásoknál valóban kis mértékű adóról van szó a többihez képest, míg a főváros esetében

ez a bevételek 50-55 százalékát jelentik egy évben!

A vállalkozásoknak ez érzékelhetetlenül apró adócsökkenés, viszont a sok kicsi sokra  megy alapon a nagyobb városoknak -ahol most többségében ellenzéki irányítás van- milliárdos kiesést és működésképtelenséget jelent. Bosszú ez a javából, nem segítség. Emlékeznek még mit ígért Orbán Viktor? Ezt az egy ígéretét most betartotta:

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!