Kiderült, milyen mellékhatásokkal jár a Pfizer vakcinája

Vakcina

Érdekes táblázatot tett közzé a Virológia Pécs nevű Facebook-oldal – szúrta ki a 24.hu. A táblázat a Pfizer/BioNTech koronavírus-vakcinája mellékhatásait veszi sorra.

Táblázat
Forrás: Virológia Pécs

Amint látható, a legsűrűbben előforduló mellékhatás az oltás utáni helyi fájdalom volt. A második a fáradtság és levertség, valamint a fejfájás. Ha a placebó készítménnyel hasonlítjuk össze, az emésztőrendszeri panaszokat leszámítva az összes mellékhatás sűrűbben fordult elő, de a hírek szerint idővel kivétel nélkül elmúlt mindegyik.

ez A virológusok megállapítása szerint arra utal, hogy a vakcina biztonságossága kifejezetten jónak mondható.

A hatásosságát is kiemelkedőnek tartják, már 12 nappal az első dózist követően kialakult bizonyos fokú védelem, a második dózis után hét nappal pedig már 95 százalékos hatékonyságú volt.

Ami még jobb hír, hogy a hatásosság 90-100 százalék között mozgott attól függetlenül, hogy milyen korcsoportú, etnikumú, nemű, BMI-indexű és egyéb egészségügyi kondíciójú embernek adták be.

A vakcina hármas vizsgálati fázisába összesen 43 548 embert vontak be, 21 720-an kaptak a vakcinából, 21 728-an pedig a placebóból. Az oltást izomba adták be, a második dózist 21 nappal az első után, a vizsgálatot 16 év feletti személyekkel végezték. A jelenleg értékelt időszak két hónap, ennyi ideig biztos, hogy hatásos maradt az immunválasz, de óriási rá a valószínűség, hogy ennél jóval hosszabban is meg fog maradni.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!