Karácsony nekirongyolt Orbánnak – Értékelte a miniszterelnök uniós szereplését!

Kép: MTI, Soós Lajos

Az uniós csúcson kötött megállapodásról ellentmondásos hírek kaptak szárnyra. Itthon a kormánypárti médiumok azt hangoztatják, hogy Orbán hatalmas sikert ért el, míg az ellenzék a kormányfő történelmi vereségére hívja fel a figyelmet. Karácsony Gergely és lengyel kollégája közös nyilatkozatban teszik helyre a dolgokat.

A budapesti főpolgármester közösségi oldalán osztotta meg bejegyzését, melyben azt írja:

“A hamis győzelmi propaganda helyett a lényeg: az Európai Unió válságkezelő támogatását úgy kell felhasználni, hogy az a kiváltságosok további gazdagodása helyett a többség javát szolgálja. Erre jelentenek garanciát a jogállamiság minden kritériumát érvényesítő önkormányzatok.”

A két város vezetője közös nyilatkozatukban kiemelik, hogy megkönnyebbülhetünk: “a magyar és lengyel kormányok az utolsó pillanatban visszatáncoltak a szakadék széléről.

Harsoghatnak győzelmi jelentéseket, de valójában letették a fegyvert Brüsszelben.

Bár Orbán és Morawieczki miniszterelnökök megpróbálták megakadályozni, a jogállamisági mechanizmus sértetlen maradt. Bízunk benne, hogy az Európai Unió Bírósága gyorsan cselekszik, és a jogállami mechanizmus minél hamarabb alkalmazható annak érdekében, hogy meggátolják országainkban az EU-s támogatások rendszerszintű ellopását, és a bírói függetlenség elleni támadásokat.”

Hozzáteszik, hogy a legfontosabb feladatuknak most azt látják, hogy felvegyék a harcot a járvány gazdasági és társadalmi hatásaival szemben az Európai Unió támogatásának felhasználásával, a Next Generation EU forrásokhoz való hozzáféréssel.

“A járvány és a válság leginkább a városokban jelentkezik romboló hatással, ezért a válság elleni harcot is a városainkban kell megvívnunk. Felszólítjuk ezért az Európai Uniót, biztosítsa azoknak a szabályoknak a betartását, amiért a városok sikeresen küzdöttek, hogy a nemzeti kormányok vonják be az önkormányzatokat az európai helyreállítási források tervezési- és elosztási folyamatainak minden lépésébe” – írta bejegyzése végén Karácsony Gergely.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!