Új csatlósokat keres Orbán – Szélsőjobboldali pártok élére akar állni?

A Fidesz kapcsolata nemhogy javult volna az Európai Uniós pártcsaládjával az elmúlt időszakban, hanem inkább tovább mérgesedett. Manfred Weber korábban már kijelentette, hogy csak a járvány miatt nem tudtak még dönteni arról, hogy maradhat-e a Fidesz az EPP tagja.

Most azonban úgy látszik, a Fidesz nem akarja megvárni, hogy döntsenek a sorsukról és váratlanul az Európai Parlament legtávolabbi szegletébe kerüljenek, mindenféle terv nélkül.

Szijjártó Péter külügyminiszter a nyakába vette Európát, és egyetlen nap leforgása alatt megjárta a Budapest–Hága–Koppenhága–Helsinki–Budapest útvonalat – számolt be róla a hvg.hu.

A külügyminiszter minden állomáson szélsőjobboldali, populista, EU-ellenes politikusokkal tárgyalt!

Szijjártó Hollandiában találkozott a Szabadságpárt politikusával, majd tárgyalt a Dán Néppárt képviselőjével, végül pedig a Finnek Pártjának tagját látogatta meg Helsinkiben. Ezekben a pártokban az a legkirívóbb hasonlóság, hogy mindegyikük szélsőjobboldali és EU-ellenesek, azonban kormányzati pozícióval nem rendelkeznek, így lényegében nemzetközi kérdéseket sem hivatottak megvitatni.

Az Európai parlamentbe azonban mindegyikük helyet kapott, a kis szélsőséges nézeteket valló, Identitás és Demokrácia képviselőcsoport frakciójában, amelynek tagja az olasz Liga is, mely Matteo Salvini pártja, illetve ide tartozik még a belga Flamand Érdek is, akikkel a Fidesz eddig is elég szoros barátságot ápolt.

Ezen pártok felkereséséből lehet akár arra is következtetni, hogy a Fidesz nem szeretné megvárni, míg kipenderítik az Európai Néppártból, inkább keresnek maguknak egy új pártcsaládot, melynek értékei sokkal közelebb állnak jelenlegi nézeteikhez,

így érthető, miért a szélsőjobb kegyét keresi a magyar kormánypárt.

A lap azonban azt a furcsaságot is megemlíti, hogy Szijjártó Péter ezeket a látogatásokat külügyminiszteri minőségben tette, nem pedig párttagként, pedig feltehetőleg nem országérdeket képviselt hanem a párt ügyeit intézte közpénzből!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!