Most Orbán győzött vagy elbukott? – Így értékeli a helyzetet az EP-képviselő

Orbán

Csütörtök este végre sikerült megegyeznie az uniónak a következő hétéves költségvetésről, mivel a magyar és lengyel kormányfő mégse vétózott. A hazai ellenzék szerint Orbán terve ezzel elbukott, míg a kormánypárt hatalmas győzelemként tálalja szavazóinak a megállapodást.

A kérdés eldöntésében, miszerint ez most a kormánypárt győzelme vagy veresége, Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője segített az ATV Start című műsorának nézőinek.

Az EP-képviselő szerint, ezt azért értékelheti győzelemként a magyar ellenzék és az egész Európai Unió, mivel a jogállamisági mechanizmus benne maradt az elfogadott tervezetben, azon Orbán tartalmilag nem tudott változtatni, és az január 1-jén hatályba is fog lépni.

Hozzátette, hogy a tanácsi konklúzió, melyet sikerült a magyar miniszterelnöknek kialkudnia, nem egy jogszabályi szöveg, és így az nem is értelmezhető akként. Az csupán egy négy oldalas dokumentum,

“egy papírdarab, amit arra találtak ki, hogy Orbán Viktor lobogtathassa, hogy valamit elért”.

Az unió számára az volt a fontos, hogy anyagilag tudja segíteni tagállamait, és szerinte ha ez azzal jár, hogy lesz egy darab papír, mely igazából csak egy kommunikációs fogás, akkor ezt a lépést megteszik Orbánnak.

Donáth továbbá azt is elmondta, hogy tudja jól, hogy most nagyon sokan csalódottak, mert arra számítottak, hogy majd a földbe döngöli az Európai Unió Orbánt, de ezt nem tehetik meg a magyarok helyett, ez az ő dolguk lesz majd!

A jogállamisági mechanizmus továbbra is tartalmaz jogállamisági elemet, de az leginkább egy antikorrupciós jogszabály, azonban például a független bíróság is benne maradt.

A Momentum EP-képviselője elmondta, hogy a magyar kormánynak eddig is megvolt az a joga, hogy az Európai Unió Bíróságához forduljon, de ugyan ezzel a joggal élhet a Parlament is.

Emlékeztetőül hozzátette továbbá, hogy a legutóbbi tanácsi ülésről is úgy jöttek ki a tárgyaló felek, hogy nyertek, most megint erről van szó, mindenki a saját győzelmét hirdeti, az azonban fáj neki, hogy nincs benne az elfogadott jogszabályban az egyetemi autonómia, a média függetlensége, de Donáth szerint, ezek az eredetiben sem szerepeltek.

Az ellenzéki politikus szerint, a jogállamisági mechanizmus abban is nagy előrelépést biztosít, hogy a bírói függetlenséget már nem tudja elkaszálni a Fidesz, mivel ezt megakadályozza a most elfogadott szabály.

Kiemelte továbbá még azt is, hogy szerinte az Európai Bíróság eljárása nem fog évekig tartani, kérvényezni fogják majd a gyorsított eljárást,

így évek helyett inkább csak hónapokról van szó, melyet nyert magának Orbán.

Végül leszögezte azt is, hogy ez az “eszköz” nem Orbán megbuktatásáról szól, hanem az európai források ellopását akadályozza meg, a kormányváltás nem az Európai Unió feladata, hanem az ellenzéké lesz 2022-ben.

Összességében, mivel Orbán Viktor nem tudott zsarolásával hatni az elfogadandó jogszabály tartalmára, abban továbbra is bent maradt az általuk korábban elfogadhatatlannak minősített jogállamisági mechanizmus,

így a magyar miniszterelnök lényegében történelmi vereséget szenvedett!

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!