Hatalmas érvágás Orbánnak, ha igaz, amit Vera Jourová állít

Jourova

Mint ismert: tegnap este megszületett a megállapodás az Európai Unió következő többéves költségvetéséről és a koronavírus utáni helyreállítási alapról a tagállami vezetők csúcstalálkozóján.

Bár a részletek egyelőre nem ismertek, az első információk alapján az elfogadott szöveg megegyezik a németek által kidolgozott javaslattal, amit Orbánék is elfogadtak.

Ez alapján a jogállamisági kritérium marad, de egy puhább formában, kiegészítő útmutatókkal. A mechanizmus hatáskörét szűkebbre szabják, és lényegében csak az EU-s pénzeket érintő csalásokra, korrupcióra és összeférhetetlenségre lehet majd alkalmazni. Ez nagy eltérést ugyan nem jelent a korábbi javaslathoz képest, de talán pontosabb ezentúl a költségvetési mechanizmus kifejezést használni rá.

További fontos kitétel, hogy visszamenőlegesen állítólag nem lesz alkalmazható, csak a 2021-től induló pénzügyi ciklustól, addig pedig felfüggesztik az alkalmazhatóságát, amíg az Európai Bíróság ítéletet nem hoz a törvényességéről.

Ez utóbbi lehet a magyar kormányfő talán legnagyobb győzelme a mechanizmus kapcsán, könnyen elképzelhető ugyanis, hogy a 2022-es választások előtt nem kell attól tartania, hogy szembe kell néznie az uniós pénzek elvonásával.

Már amennyiben a bíróság nem hoz addig döntést. Az elsődleges vélekedések szerint ezt legelőbb 2022 második felére hozhatja meg, kérdés ugyanakkor, hogy ez vajon tényleg így lesz-e, az Európai Parlamentnek pedig lesz-e joga, hogy gyorsított eljárást kérjen.

Vera Jourová, az Európai Bizottság Orbánék által sokat támadott alelnöke tegnap este tett pl. egy nyilatkozatot, ami okot adhat a bizakodásra.

A Politicónak úgy fogalmazott: megérti, hogy egyes tagállamok teljes jogi bizonyosságot akarnak szerezni az Európai Bíróságtól egy ilyen fontos ügyben, ehhez joguk van. Ugyanakkor hozzátette: ő maga arra számít, hogy az eljárás gyorsan le fog zajlani.

“Véleményem szerint itt sokkal inkább hónapokról, mintsem évekről beszélhetünk”

– közölte.

Amennyiben igaza lesz Jourovának, az Orbánéknak nagyon rossz hír lenne, mert az bár ugyan kétséges, hogy 2022 előtt reálisan megindíthatnák a mechanizmust (ez a bírósági döntés nélkül is valószínűtlen lenne, mert 22-ig nagyon kevés forrás lesz lehívva a számonkérhető alapokból), a bíróság mechanizmusról szóló döntése így is óriási érvágás lenne nekik a választás előtt.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!