ORBÁN HAJLANDÓ ELÁLLNI A VÉTÓTÓL

Orbán
Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Magyarország és Lengyelország kompromisszumot kötött Németországgal a vétó visszavonásáról – írja a Bloomberg hírügynökség.

A hírt Jarowslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettesre hivatkozva írták meg. A megegyezés részletei egyelőre nem ismertek, egy esetleges alkut az összes tagállamnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

A 444 egy cikkében arról ír, hogy a lengyel RMF rádió híroldala egy EU-s diplomatára hivatkozva részletesen bemutatta szerda reggel, hogyan oldhatják fel a csütörtök-pénteki EU-csúcson a patthelyzetet, amit a jogállamisági mechanizmus bevezetése okozott.

A cikk szerint a megegyezés lényege, hogy

a mechanizmus marad, csak “befagyasztják”.

Ez annyit takar, hogy a lengyel és a magyar kormány megtámadhatja a törvényt az EU bíróságán, és amíg ott nincs ítélet, addig nem használják. Ítélet legkorábban 2022 közepére várható, vagyis

a következő magyar parlamenti választás előtt biztos nem kell szembenéznie Orbánnak az EU-s pénzek elvonásával.

A lengyel RMF értesülései szerint ez volt az egyik legjelentősebb követelése a magyar miniszterelnöknek.

Kérdés ugyanakkor, hogy a németekkel kötött különalkuba a másik 24 tagállam, és az Európai Parlament is belemegy-e.

Kiderült az is, hogy a hétvégi csúcson részletes kézikönyvet hagynának jóvá a tagállami vezetők a mechanizmus alkalmazásáról. Ebben biztosítékot adnának, hogy csak akkor vetnek ki szankciót, ha olyan problémát látnak, amely szorosan összefügg az EU-s költségvetés védelmével.

Konkrét példákat is belevennének a kézikönyvben arról, milyen ügyeket nem érinthet a mechanizmus. A hírek szerint külön kitérnének arra, hogy

“családjogi és migrációs kérdésekben egyáltalán ne lehessen alkalmazni a mechanizmust”.

Bár ez eddig sem következett a mechanizmusból, a kitétel minden bizonnyal lehetőséget ad majd a két kormánynak arra, hogy győzelemként adják el a vétótól való elállásukat.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!