Megvan Orbán következő célpontja? Mutatjuk, mire vetett szemet!

Orbán

Beviheti a végső ütést a Tokaj térségében élő gazdáknak a készülő új borászati és szőlészeti törvény – írja a Népszava.

A lap szerint az új rendelkezés

utat nyithat a NER-lovagoknak, akik könnyen juthatnak területhez a borvidéken.

A javaslat szerint különválasztanák a síkfekvésű és a hegyi területeket, s csak az utóbbiakról kerülhetne ki “tokaji” névvel ellátott palack, a többiek csak “zempléni” megjelöléssel forgalmazhatnának, ami jóval kevesebb bevételt jelentene.

“Az utóbbi évek intézkedései sorra azt a gyanút erősítik, hogy a NER-lovagok szemet vetettek erre a térségre. Minden eszközzel, ha kell, törvénymódosításokkal is igyekeznek elősegíteni, hogy a kisbirtokosok tönkremenjenek, s néhány hatalom-közeli kézben koncentrálódjanak az itteni területek”

– nyilatkozta egy tolcsvai borász a lapnak.

A javaslat, ha megszavazzák:

  • gyakorlatilag kettévágná a hatezer hektáros borvidéket, és zempléninek minősítené pl. Olaszliszka, Hercegkút, Szegi, Sárospatak, Bodrogkisfalud, sőt még Tokaj és Tolcsva egyes területeit is.
  • azt is szabályozná, hogy tokaji néven csak olyan bort lehessen forgalomba hozni, ahol a hektáronkénti tőketerhelés nem haladja meg a 2,5 kilogrammot. Ez főként azokat a régi termelőket érintené hátrányosan, akiknek még a szülei, nagyszülei telepítették el a szőlőt.

Egy hercegkúti szőlőtermelő úgy nyilatkozott: “számos potentát vett itt területeket az utóbbi időben, kivágták a régi szőlőket, s felvették a 75 százalékos állami támogatást az új telepítésre, vagyis, ha úgy tetszik, zömmel közpénzből gyarapították a saját vagyonukat”.

A Népszava információi szerint a NER-hez köthető gazdálkodók zöme hegyvidéki birtokkal rendelkezik. Abban érdekeltek tehát, hogy minél kevesebb legyen a tokaji megjelölésű terület, s magasabb árfekvésben lehessen a borokat értékesíteni.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!