Orbán megkapta az ultimátumot Brüsszeltől: ennyi ideje maradt hátra

Belgium Eu Summit Health Virus
Fotó: JOHN THYS / POOL / AFP

Hétfőn, vagy legkésőbb kedden vár jelzést Magyarország és Lengyelország kormányától az Európai Unió vezetése arra, hogy felhagynak-e a két költségvetés vétójával. Amennyiben nem, továbblépnek a B-terv élesítésével – írja a Portfolio a Reuters egy névtelen uniós forrására hivatkozva.

Mint ismert: ha a két kormány kitart a 2021-2027-es uniós költségvetés és a helyreállítási alappal kapcsolatos vétója mellett, akkor a helyreállítási alap tervét a többi 25 tagállam részvételével kezdik el felállítani, a 7 éves keretköltségvetésnél pedig a csökkentett keretekre térnek át.

Ez egyben azt is jelentené, hogy Magyarország elesne az uniós segélytől.

Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője múlt héten már jelezte: politikailag “nem lenne kívánatos”, ha a két ország fenntartaná a vétóját, de a gondolkodás természetesen már beindult, hogy mit lehet tenni, ha a december 10-én kezdődő EU-csúcson “az ideológia a realizmus fölé kerekedik”, és így nem sikerül megegyeznie a huszonheteknek.

Weber szerint “nincs jogi és technikai akadálya annak”, hogy az EU valamennyi tagállamának összefogása helyett 25 tagország együttműködésével hozzák létre a koronavírus-járvány utáni helyreállítást célzó 750 milliárd eurós alapot.

“A FIDESZ EPP-TAGSÁGÁNAK ÜGYÉBEN DÖNTŐ FONTOSSÁGÚAK A KÖVETKEZŐ ÓRÁK ÉS NAPOK”

– tette hozzá Weber.

A mostani, ultimátumnak is beillő értesülés szerint máig, vagy legkésőbb holnapig maradt ideje Magyarországnak és Lengyelországnak arra, hogy meggondolja magát. Ha nem teszik, az EU továbblép a már említett B-tervre.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!