Baloldali győzelem Romániában – de a magyarok is örülhetnek

Kelemen Hunor

Tegnap zajlottak Romániában a parlamenti választások, melyek közel 100 százalékos feldolgozottságnál baloldali győzelmet, és magyar képviseletet is hozott a román törvényhozásban.

A választásokat a részeredmények szerint a jelenlegi parlamentben is legnagyobb frakcióval rendelkező, de tavaly óta ellenzékbe szorult Szociáldemokrata Párt nyerte 30 százalék körüli eredménnyel, vagyis az exit poll által előre vetített másfél százalékpontnál meggyőzőbb, öt százalékpontos előnnyel. Második helyen a Klaus Iohannis államfőhöz közel álló jobbközép Nemzeti Liberális Párt végzett, mely az eddig megszámolt voksok valamivel kevesebb mint 25,4 százalékát kapta.

Üdvözlendő hír, hogy Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) már lesz biztosan parlamenti képviselete, jelenleg 6.5 százalékon állnak. Kelemen Hunor, a szervezet elnöke kilejelntette, hogy

az RMDSZ mind a képviselőházban, mind a szenátusban jelen lesz,

és arányos képviseletet fog biztosítani a magyar közösségnek. Véleménye szerint az eredmény azt mutatja, hogy a magyar emberek megértették az RMDSZ üzenetét a választások tétjéről, a következő időszak kihívásairól.

A választások szomorú és meglepő ténye, hogy a tavaly szeptemberben alakult ultranacionalista párt, a koronavírus-járvány idején vírustagadó összeesküvés-elméleteket terjesztő Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is bejutott a parlamentbe, nem kicsi, 8,7 százalékos eredménnyel.

A meglepően jó szereplésüknek az is oka lehet, hogy rekordalacsony, 31 százalék körüli volt a részvételi arány a választáson, a koronavírus járvány miatt. Viszont a párt szimpatizánsai, mivel nem ismerik el a vírus létezését, egytől-egyig elmentek szavazni.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!