Újabb botrányt idézett elő Szijjártó – Hatalmas a felháborodás miatta!

Forrás: MTI

A magyar kormány évek óta azt hangoztatja, hogy mennyire fontos az országok szuverenitása. Most azonban úgy tűnik, hogy ezt csak abban az esetben tartják fontosnak, ha róluk van szó, de ők könnyűszerrel avatkoznak bele más országok belügyeibe.

Mint kiderült, Szijjártó Péter belpolitikai botrányt idézett elő Romániában,

mivel a magyar külügyminiszter rögzített telefonos üzenetben kampányol az RMDSZ mellett a most vasárnap tartandó román választáson!

A hvg.hu szerint, Szijjártó üzenete végül nemcsak az RMDSZ címlistáján szereplő választópolgárokhoz jutott el, hanem olyan román anyanyelvű szavazókhoz is, akik ezen a külső beavatkozáson teljesen felhábrodtak!

Az ügy miatt már több román politikus is tiltakozik!

“Remélem jó egészségben vannak, bizony nehéz idők ezek és az erdélyi magyarság nagyon kemény és komoly feladat előtt áll” – ezzel kezdődik Szijjártó hangüzenete, mellyel a romániai választásra buzdítja a romániai magyarságot.

Szijjártó azt is kiemeli az üzenetben, hogy azért kell elmenni szavazni, mert “a magyar kormány segítsége sokkal többet ér, ha a magyaroknak erős képviselete lesz Bukarestben”.

Az ügyet már Victor Ponta korábbi miniszterelnök is nyilvánosságra hozta közösségi oldalán, és azt írta:

“Figyelem! Figyelem! Ha ön román állampolgár, és valahol Erdélyben él, várhatóan magyar nyelvű kampányüzenetet fog kapni – anélkül, hogy igényt tartana erre”.

A volt miniszterelnök románul össze is foglalta Szijjártó üzenetének tartalmát, majd hozzátette: “Nem értettem pontosan, mit akar, hogy az RMDSZ-nek vagy Szijjártónak legyen erős képviselete a bukaresti parlamentben”.

Ponta leírta azt is, hogy szerinte azzal nincs baj, ha a választáson indulók választásra buzdítják a szavazókat,

abban azonban már nem biztos, hogy “ez egy másik állam külügyminiszterétől is legális lépés” lenne.

Kiemeli továbbá, hogy ha még ő lenne az ország miniszterelnöke, azonnal leállíttatná Szijjártó üzenetét, de jelenleg csak annyit tehet, hogy a román kormány külügyminiszteréhez fordul az ügyben.

A magyar kormány románi választásba való beavatkozása azonban úgy tűnik visszafelé sült el, mivel a délelőtti adatok szerint, a magyarlakta településeken sokkal alacsonyabb a részvétel, mint az ország többi régiójában.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!