Borítottak Orbán propagandistái! Elmondták, hogyan kell hazudniuk és máris itt egy újabb botrány!

MTI / Máthé Zoltán

Egyre több a repedés a Fidesz propagandagépezetében. A Magyar Távirati Iroda több volt és jelenlegi dolgozója is kitálalt a Szabad Európa szerkesztőségének, hogyan működik a kormánypárti cenzúra a köztájékoztatásban. Ráadásul itt az újabb botrány: a távirati iroda nem hajlandó közölni az MSZP társelnökének Orbán Viktorhoz írt nyílt levelét!

A hírek fideszes manipulációját a portálhoz eljuttatott belső levelezések is igazolják. Ilyen például az, hogy az MTI munkatársai utasításba kapták, hogy a külföldi lapok Magyarországról szóló írásait – főleg, ha az Orbán-kormányt kritizálják – ne nagyon szemlézzék, maximum egy-egy bekezdésben, más újságok cikkeivel együtt. Előfordult, hogy a leadott anyagokat annyira átírták, hogy az eredeti szerző kérte is neve eltüntetését a cikkből.

Vannak olyan témák, amiket az MTI-ben csak engedéllyel lehet megírni.

Például a szexuális zaklatással vádolt Placido Domingo operaénekes botrányáról  nem kértek anyagot a főszerkesztő-helyettesek, mert az énekes nem sokkal korábban a szegedi futballstadion avatóján lépett fel. Ugyancsak engedélykötelesek lettek az amerikai elnökválasztás hírei és érzékeny témának számít a migráció, az Európai Unió, Oroszország és minden uniós és szomszédos országban zajló választás.

Központi jóváhagyás kell ahhoz is, hogy a koronavírus-járványról, vagy az egyház pedofilbotrányairól írjanak.

Olyan is előfordul, hogy már elkészített tudósítás köt ki a kukában.

Ilyen volt az, amikor arról számoltak be az MTI brüsszeli tudósítói, hogy az Európai Néppártban a Fidesz kizárásáról szavaztak. A távirati iroda ezt az írást soha nem közölte.

A tényszerű tudósítás helyett az Origo cikkét idézték arról, hogy a Fidesz maga kérte tagságának a felfüggesztését.

Tiltott témák, illetve nyilatkozók is vannak az MTI-nél. Bende Balázs, a közmédia külügyi kabinetjének vezetője például arra utasított, hogy a távirati iroda nem adhat hírt a Human Rights Watch és az Amnesty International emberi jogi szervezetekről. Ugyanez a Bende Balázs volt az, aki korábban a Szabad Európa által nyilvánosságra hozott hangfelvételen többek között arról beszélt, hogy a 97 milliárd forintból működő közmédiában „nem az ellenzéki összefogást támogatják”.

S hogy mindez igaz, máris bizonyítja egy újabb botrány:

az MTI megtagadta, hogy közölje az MSZP társelnökének Orbán Viktorhoz írt nyílt levelét!

Tóth Bertalan írásában Orbán fejére olvasta mindazon hazugságokat, amiket a kormányfő a mai rádióinterjújában mondott. Az MTI mindezt azzal az indoklással dobta vissza, hogy az ellenzéki politikus idézőjelbe téve nevezte “közszolgálati” adónak a Kossuth Rádiót. Az MSZP azonban nem jött zavarba: a teljes levelet feltették a Facebookra, azzal a frappáns komentárral, hogy valóban „nem akarják a Fideszes-rezsim irányítása alatt álló “közmédiát” közszolgálatisággal vádolni.”

A bejegyzés és az MTI által visszadobott levél itt olvasható:

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!