Azt hitte, Szájer miatt fáj Orbán feje? Akkor mutatjuk, mit üzent Biden!

Orbán Biden

November elején, Joe Biden megválasztását követően már beszámoltunk arról, hogy a demokrata elnökjelölt hivatalba lépése korszakhatárt jelenthet a Nemzeti Együttműködés Rendszerének életében.

Biden egyik legfontosabb külpolitikai törekvése ugyanis, hogy elszámoltassa a NER-féle autokrata, korrupt és illiberális rezsimeket.

Orbán Viktor számára külön rossz hír, hogy Biden egy olyan embert, Antony Blinkent választotta külügyminiszter-jelöltjének, aki anyai ágon magyar felmenőkkel is rendelkezik, és akinek apja a Horn-kormány idején az USA magyarországi nagykövete volt.

Az amerikai intervencionizmusban hívő Blinken jelölése egyfajta jelzésként is értelmezhető Orbán irányába, hogy Biden külön rajta tartja a szemét Magyarországon.

Rossz hír továbbá, hogy az amerikai külpolitika második emberének, nemzetbiztonsági főtanácsadójának is egy olyan embert, Jake Sullivant választotta Biden, aki a Politicónak nemrégiben azt nyilatkozta:

„A szövetségeseink segítségével kell küzdenünk a korrupció és a kleptokrácia ellen, és elszámolásra kötelezni az autoriter kapitalista rendszereket, hogy azok átláthatóbbak legyenek és egyúttal egy szabálykövető rendszer részei”.

Ahogy a Politico cikkét összegző 444 is rávilágított: ha az amerikaiak komolyan gondolják ezt a küzdelmet, ahhoz először a saját portájukon kell elkezdeniük a söprögetést. A világ kleptokrata rezsimjei lenyúlt vagyonuk jelentős részét ugyanis nyugati nagyvárosokban mossák tisztára.

Ha Sullivan komolyan gondolja a piszkos pénzek elleni harcot, abban jó eséllyel partnere lesz Blinken is. Biden elnöksége összességében tehát

“nagyon rossz hír lehet a világ enyves kezű autokratái számára”

– zárja cikkét a lap.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!