Nincs jó hete Orbánnak – Ferenc pápa rongyolt neki a hazugságainak!

Ferenc Pápa
Vatikánváros, 2019. április 21. Ferenc pápa húsvétvasárnapi misét pontifikál a vatikáni Szent Péter téren 2019. április 21-én. MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani

Az Orbán-kormány 2015 óta milliárdokat ölt abba, hogy a menekültválságról szóljanak a mindennapok, félelmet keltsenek az emberekben a bevándorlókkal szemben és a keresztény kultúra védelmezőjeként tüntessék fel magukat.

Ezt az ideológiai képet rombolja le most Ferenc pápa a nemrég megjelent könyvében. A 444.hu közlése szerint, a katolikus egyház vezetője eredetileg egy interjúkötetet szeretett volna kiadni, de végül egy összefüggő szövegként jelent meg az “Álmodjunk együtt – Út egy jobb jövő felé” című könyve.

A katolikus egyházfő – szemben a magyar kormánnyal – könyvében egész más megvilágításba helyezi a migrációt:

“Ha elutasítunk egy küszködő – bármilyen hitű – bevándorlót attól való félelmünkben, hogy ezzel felhígítjuk a »keresztény« kultúrát, akkor a kereszténységet és a kultúrát egyaránt groteszkül hamis módon állítjuk be.

A migráció csak azoknak a fejében jelent fenyegetést a kereszténységre nézve, akik hasznot húznak ennek hangoztatásából.

Ha hirdetjük az evangéliumot, de nem fogadjuk szívesen a szükséget szenvedő idegeneket, nem erősítjük meg őket emberi mivoltukban mint Isten gyermekeit, azzal egy olyan kultúrát erősítünk, amely csak nevében keresztény, de elvesztette minden fontos vonását, amely valóban azzá teszi.”

A pápa természetesen nem azt hirdeti ezzel, hogy minden kormánynak gondolkodás nélkül be kéne fogadnia mindenkit, szerinte fontos, hogy az országok vezetői fel tudják mérni a befogadó- és integrálóképességüket, és ezt figyelembe véve segítsenek a rászorulókon.

Azonban kiemeli, hogy elítélendő a teljes bezárkózás és a gyűlöletkeltés azokkal szemben, akiknek valamilyen okból kifolyólag menekülniük kellett otthonukból!

Ez nem fér össze az egyház tanításával.

Ferenc pápa aggodalommal figyeli, hogy a populisták előretöréséhez szorosan kapcsolódik a bevándorlókkal szembeni gyűlöletkeltés. Mint írja, “e politikák mögött sokak őszinte csalódottsága rejlik: azoké, akik úgy érzik, hogy félrelökte őket a globalizált technokrácia könyörtelen, pusztító ereje”.

A pápa szerint azonban ezekre a jogos sérelmekre nem a populista politika a válasz:

“a félelem- és pánikkeltéssel a populizmus inkább kihasználása a közkeletű szenvedésnek, nem az orvossága. A populista vezetők kegyetlen szónoki fordulata, amikor rossz színben tüntetik fel a »többieket«, így védelmezve saját csoportidentitásukat.

Becsvágyó politikusok ezzel az eszközzel nyerik el a hatalmat”.

Az egyházfő szerint az ilyen populista vezetők felhergelik a tömegeket, szítják a gyűlölködést egy képzelt ellenséggel szemben, csak azért, hogy a valós problémákról eltereljék a figyelmet!

“A populizmus a nép nevében megtagadja a tényleges közreműködést azoktól, akik a néphez tartoznak, megengedve közben egy adott csoportnak, hogy kinevezze magát a közösségi eszme valódi tolmácsolójának. Egy párt vagy egy demagóg politikus által manipulált nép megszűnik nép lenni, és fásult tömeggé válik.

A diktatúrák mindig így kezdődnek:

elvetik a félelem magját a nép szívében, aztán felajánlják, hogy megvédik őket félelmük tárgyától, és cserébe megtagadják tőlük a hatalmat, amely meghatározza a jövőjüket.

A nemzeti populizmus egyik fantazmagóriája a keresztény többségű országokban, hogy megvédi a »keresztény civilizációt« a vélt ellenségektől, legyen az az iszlám, a zsidók, az Európai Unió vagy az ENSZ.

Gyakran olyan emberekre tesznek nagy hatást ezzel, akik már nem is vallásosak, de nemzetük örökségét egyfajta identitásnak tekintik. Identitásvesztésük és félelmeik azzal egyidejűleg erősödtek, ahogy a templomlátogatásaik száma csökkent” – írja Álmodjunk együtt című könyvében a pápa, aki ugyan nem említi benne se Orbán Viktort, se Magyarországot, de az általa felvázolt helyzetet nehéz nem kivetíteni a hazai viszonyokra!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!